In Vlaanderen komt er einde aan dolfijnen in gevangenschap
Dikke pluim van GAIA: “Niet meer van deze tijd”
Brussel, 17 november – Met deze beslissing wordt België het 7e land ter wereld en het 4e in Europa dat dolfinaria definitief verbiedt. Dit besluit is een grote overwinning voor GAIA, die al meer dan 30 jaar strijdt om een einde te maken aan de gevangenschap van deze gevoelige en intelligente dieren.
Een “historische, definitieve en onherroepelijke”beslissing
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), kondigde vandaag aan dat Vlaanderen dolfinaria definitief en onherroepelijk zal verbieden, een verbod dat al van kracht is in Wallonië en Brussel. Voor GAIA is dat de bekroning van decennia strijd tegen dolfijnen in gevangenschap in België. GAIA stond sinds de jaren 90 op de bres voor dolfijnen met de steun van iconen als Ric O'Barry, de voormalige trainer van Flipper die zich ontpopte tot een fervent tegenstander van dolfijnen. Ook levende legende Jane Goodall stond met GAIA mee op de bres en riep minister Weyts herhaaldelijk op om het gevangen houden van dolfijnen ook in België te verbieden. De dierenrechtenorganisatie droeg zijn steentje bij aan de sluiting van het dolfinarium in de Antwerpse Zoo in 1999 en GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch pleitte enkele maanden geleden nog tijdens hoorzittingen in het Vlaams Parlement op voor het beëindigen van de gevangenschap van dolfijnen.
Niet meer van deze tijd
"Dit is alweer een historisch moment voor alle dierenrechtenactivisten. Het einde van de gevangenschap in België van deze gevoelige, intelligente zeezoogdieren is niet alleen een belangrijke stap vooruit voor het dierenwelzijn, maar ook een krachtig signaal aan de samenleving: dolfijnen voor ons vermaak opsluiten in een kleine bak die men een bassin noemt, doet die dieren onrecht aan, voldoet niet aan gun gedragsnoden noch behoeften en is niet meer van deze tijd. Dolfinaria moeten dit beseffen," zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.
Met deze beslissing sluit België zich aan bij landen als India, Costa Rica, Chili, Kroatië, Slovenië en Cyprus, die al strikt de gevangenschap van dolfijnen hebben verboden.
GAIA wil waardige leefomstandigheden voor laatste gevangen dolfijnen
Het Brugse dolfinarium van Boudewijn Seapark, het enige dolfinarium in Belgit, zal definitief zijn deuren moeten sluiten en uiterlijk in 2037 stoppen met het houden van dolfijnen. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, liet GAIA weten dat in de praktijk deze sluiting mogelijk eerder al zal plaatsvinden.
GAIA reikt de hand aan Boudewijn Seapark en stelt voor om de laatste dolfijnen van het park over te brengen naar een reservaat zoals het geplande project op het Griekse eiland Lipsi, of naar een andere locatie waar deze dolfijnen in semi-vrijheid in een natuurlijke mariene omgeving kunnen leven.
Het einde van dolfinaria, de juiste beslissing voor dolfijnen
Dolfijnen, gevoelige, intelligente en sociale zeezoogdieren, horen niet in gevangenschap. Ze worden opgesloten in kunstmatige bassins die duizenden keren kleiner zijn dan hun natuurlijke habitat. In het wild leggen deze onvermoeibare zwemmers tot 100 km per dag af en duiken ze tot 200 meter diep. In gevangenschap raken ze afgestompt en neurotisch, wordt hun ontoereikend welzijn geschaad en kunnen ze zich onmogelijk ontplooien noch floreren in vergelijking met de mogelijkheden die een vrij of semi-vrij bestaan biedt.