IPSOS-ENQUÊTE: 80% ANTWERPENAREN (PROVINCIE) PRO VERBOD OP PROEVEN OP HONDEN EN KATTEN

Lesley-Ann Poppe en Coco ambassadeurs van GAIA’s Pootitie-zomertourneecampagne tegen proeven op honden en katten

Antwerpen, 28 juli 2016Lesley-Ann Poppe en haar viervoeter Coco waren vandaag op de Antwerpse Meir de ambassadeurs voor GAIA’s jaarlijkse zomertournee die dit jaar in het teken staat van proeven op honden en katten. Tot en met 11 augustus toert de dierenrechtenorganisatie langs verschillende Belgische steden om het grote publiek te informeren over de vaak  pijnlijke en traumatische experimenten waaraan honden en katten onderworpen worden in Belgische laboratoria. Met een Pootitie verzamelt GAIA hand- en poottekeningen voor een  verbod op proeven op honden en  katten. Uit een heel recente IPSOS- enquête in opdracht van GAIA blijkt dat 8 op 10 Antwerpenaren achter die doelstelling staan evenals 80% van de Vlamingen.

“GAIA vraagt dan ook de Vlaamse minister van Dierenwelzijn proeven op honden en katten zo niet te verbieden, dan toch op zijn minst werk te maken van een doeltreffende strategie om het aantal proefhonden en –katten in Vlaanderen tot nul te doen herleiden,” aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Want honden en katten zijn kwetsbare wezens, die net als kleine kinderen en wilsonbekwame volwassen mensen niet in staat zijn om hun geïnformeerde toestemming te geven. Bovendien nemen ze een bijzondere plaats in in het leven van vele Vlamingen.”

Belangrijkste  resultaten van de IPSOS-enquête (zie bijlage) in de provincie Antwerpen:

  • 80% van de Antwerpenaren wil een verbod op proeven op honden en katten.
  • 69% van de Antwerpenaren weet dat er in Vlaanderen proeven op honden gebeuren, 63% denkt dat ook katten voor proeven gebruikt worden.
  • 76% van de Antwerpenaren vindt dat voor proeven gebruikte honden en katten geadopteerd moeten kunnen worden.
  • 1/3 van de Antwerpenaren is bereid om een labohond of –kat te adopteren, goed wetende dat deze dieren speciale zorgen nodig hebben.
  • 60% van de Antwerpenaren is bereid  om hun ongeneeslijk zieke kat (vb. kattenaids) of hond te laten deelnemen aan een onderzoeksproject in de hoop dat dit leidt tot de genezing van hun eigen en andere dieren.

1578 honden en 120 katten gebruikt voor proeven

Volgens de officiële statistieken werden er in België in 2014 in totaal 1578 honden en 120 katten gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. Per regio zijn dat 1539 honden en 90 katten voor Vlaanderen, 8 honden voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 31 honden en 30 katten voor Wallonië.

Coco Poppe: “Jullie kunnen toch een andere oplossing vinden om jullie medicijnen te testen dan ons te mishandelen?”

Medewerkers en vrijwilligers van GAIA nodigden voorbijgangers én hun viervoetige vrienden uit om hun hand- en poottekening te zetten onder de Pootitie, de allereerste petitie in zijn soort, die niet alleen door de ‘baasjes’, maar ook door hun viervoetige levensgezellen kan getekend worden. Honden waren dan ook van harte welkom op de GAIA-stand op de Antwerpse Meir, waar ze getrakteerd werden op een kleine versnapering.

Lesley-Ann Poppe en haar hond Coco, ambassadeurs van de Pootitie-campagne, zetten respectievelijk hun beste beentje en pootje voor: “Alle mensen beschouw ik als mijn vrienden. Ik vertrouw mensen ook volledig en vond het vreselijk om te moeten horen dat sommige van mijn hond-genoten worden opgesloten en mishandeld voor proeven. Ik versta dat niet. Jullie kunnen met elkaar praten door kleine blikken doosjes, kijken naar lichtbakken met daarin kleine mensjes en kunnen blijkbaar naar andere planeten vliegen. Dan kunnen jullie toch ook een andere oplossing vinden om jullie medicijnen te testen dan ons te mishandelen? Daarom zet ik vandaag trots mijn poot onder de petitie tegen proeven op honden en katten!” aldus Coco Poppe.  Ook Pol Goossen en zijn hond Wap tekenden de Pootitie.

Herman Brusselmans en Eddy zijn onze GAIA-ambassadeurs op 2 augustus in Gent, en Loes Van den Heuvel en Lila op 9 augustus  in Leuven.

Onvoldoende transparant en onbetrouwbaar

Michel Vandenbosch klaagt het gebrek aan transparantie en de betrouwbaarheid van de gegevens aan die door de onderzoekers publiek gemaakt worden.: “Een studie die UGent-onderzoekster Elif Stepman op onze vraag eerder dit jaar uitvoerde, komt tot de vaststelling dat onderzoekers uitermate terughoudend zijn om precieze informatie te geven over de aard van de experimenten op honden en katten en het lijden dat de dieren ondergaan. Sommige onderzoekers zijn geneigd het proefdierenleed te onderschatten en blijven behoorlijk vaag over de herkomst van de dieren en het uiteindelijke doel van de experimenten. Ze klagen steen en been over de beperkingen die hen door de huidige regelgeving worden opgelegd. Nochtans is de huidige wetgeving ter bescherming van proefdieren in grote mate geschreven op maat van diegenen die de experimenten uitvoeren,” aldus Michel Vandenbosch (zie ook in bijlage: Het gebruik van honden en katten voor proeven in België).

Wat een labohond of labokat lijden kan

Honden en katten worden voor proeven ook in België onderworpen aan verschillende ingrepen: injecties, puncties, het inbrengen van katheters, elektrische schokken, het toedienen van medicijnen, operaties, verwondingen en andere interventies die verre van onschadelijk zijn.  “Omwille van het gebrek aan transparantie,  betrouwbare onderzoeksinformatie, en het leed dat de dieren onder dwang ondergaan, is GAIA van oordeel dat proeven op honden en katten niet door de beugel kunnen”, benadrukt Michel Vandenbosch.

GAIA kant zich tegen experimenten op gezonde honden en katten, die speciaal voor het doel van het experiment (b.v. toxiciteitsonderzoek)  ziek gemaakt, verminkt of vergiftigd worden.  GAIA heeft echter – weliswaar onder strikte voorwaarden – geen bezwaren  tegen onderzoek naar een behandeling van ziek geworden en (tot nader order) ongeneeslijke dieren.

-----Einde persbericht------

2016---Rapport---Het-gebruik-van-honden-en-katten-bij-dierproeven-in-Belgie_.pdf

PDF - 3.7 Mb

Ipsos_Gaia_Proeven-op-dieren_Rapport-2016_Antwerpen.pptx

PPTX - 3.8 Mb

Ipsos_Gaia_Proeven-op-dieren_Rapport-2016_Vlaanderen.pptx

PPTX - 3.5 Mb

faq_honden_en_katten_2.pdf

PDF - 2.0 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be