Italiaanse varkens mishandeld voor parmaham
België één van de grootste afnemers
Parmaham teert op dierenleed. De resultaten van een onderzoek die aan dierenrechtenorganisatie GAIA werden bezorgd, tonen de erbarmelijke leefomstandigheden op zes varkenskwekerijen in de streek van Lombardije die varkens kweken voor de productie van de ‘befaamde’ parmaham en andere soorten gezouten hammen van beschermde oorsprong. Anonieme onderzoekers slaagden erin in die varkensbedrijven te filmen. De beelden tonen schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne. Zieke, ernstig gewonde en dode varkens en wetsinbreuken bij de vleet. België is de zesde grootste afnemer van parmaham binnen Europa. “Hoog tijd dat de consument in ons land de ogen opent: van een prestigieus product is hier absoluut geen sprake”, aldus Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. “Wij roepen de consument op om geen parmaham meer te kopen. En als de grootwarenhuizen dierenwelzijn enigszins ernstig nemen, stoppen ze onmiddellijk met de verkoop van parmaham."
De zes varkenskwekerijen waar de wantoestanden gefilmd werden tussen december 2017 en februari 2018, bevinden zich in de Italiaanse provincies Brescia, Cremona en Mantua. De bezochte kwekerijen zijn megavarkenskwekerijen met elk tussen de 3.000 en de 10.000 dieren.
België zesde grootste importeur
In 2016 werden in Italië ongeveer 11.848.000 varkens geslacht goed voor de verkoop van 8.7 miljoen volledige parmahammen. Het grootste deel van alle export (61%) gaat naar landen binnen de Europese Unie. Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koningrijk, Ierland, Nederland en België zijn de grootste importeurs.
“Parmaham ligt bij ons in de winkelrekken als een ‘kwaliteits’product”, aldus Vandenbosch. “Maar de meeste consumenten weten niet dat Italiaanse varkens daarvoor in afgrijselijke omstandigheden moeten leven.”
De onthullingen zijn nog meer choquerend wetende dat de sector maar liefst 7.364.300 euro aan Europese subsidies krijgt voor de promotie van parmaham. Dierenwelzijn is hierbij geen criterium. “Reden te meer om ons de vraag te stellen hoe het mogelijk is dat zelfs de minimale Europese wettelijke normen voor het houden van varkens niet nageleefd worden tijdens de productie van één van Europa zijn bekendste producten”, aldus Vandenbosch. “De houders van varkens voor parmaham krijgen subsidies van een instelling waar ze nul respect voor hebben en de opgelegde regels lappen ze aan hun laars.”
Endeldarm hangt uit anus
De beelden zijn alweer niet voor gevoelige kijkers. Van het merendeel van de varkens (van alle leeftijden) is duidelijk te zien dat de staart ondeskundig geamputeerd werd. Op de beelden zien we talrijk geamputeerde staarten in een vuilniscontainer liggen samen met karkassen van dode varkens en andere lichaamsresten. Het routinematig couperen van varkensstaarten is meer dan 20 jaar verboden in de Europese Unie. Het mag enkel nog wanneer alle mogelijkheden om gedragsproblemen - die het gevolg zijn van frustratie en verveling - te verhelpen, zijn uitgeput. Om frustratie en verveling te vermijden moeten de dieren afleiding (verrijkingsmaterialen zoals hout, zaagsel, compost, …) krijgen. Dergelijke afleiding en materialen zijn in de gefilmde bedrijven volledig afwezig. Maar de beelden tonen ook varkens die evenzeer uit verveling en frustratie aan de oren van lotgenoten met afgeknipte staarten vreten.
Er zijn heel wat zieke dieren te zien waar duidelijk niet naar wordt omgekeken en die geen gepaste dierengeneeskundige verzorging krijgen. Zo sleept een totaal uitgehongerde en verlamde zeug zichzelf voort naar haar voederbak. Diezelfde zeug werd ook gefilmd rillend op de vloer, duidelijk aan het vechten voor haar leven. De onderzoekers troffen ook varkens aan die lijden aan het heel pijnlijke rectumprolaps of een verzakking van de endeldarm waarbij de endeldarm uit de anus hangt. Daarnaast zijn ook onbehandelde zwerende staartkwetsuren te zien en ooginfecties (waarschijnlijk door de hoge dosis ammoniak).
Schrijnend gebrek aan hygiëne
Zeugen in illegale zeugboxen (verboden in de EU sinds 2013) kunnen zich niet eens omdraaien. De ventilatiesystemen in de loodsen zorgen voor onvoldoende frisse lucht. In het algemeen kunnen we spreken van een schrijnend gebrek aan hygiëne. Karkassen van dode varkens liggen in een ruimte waar zeugen moeten bevallen. Op een andere locatie liggen de karkassen net buiten de loods opeengestapeld. In de loodsen krioelt het van de ratten en de muizen. Varkens in overvolle boxen zien we op elkaar urineren. In één kwekerij liggen geaborteerde foetussen op de vloer naast hun dode moeder.
“Als de beelden één ding duidelijk maken dan is het dat Europa absoluut niet trots moet zijn op haar parmaham. Integendeel, het is een grote schandvlek op de Europese regelgeving inzake dierenwelzijn”, aldus Vandenbosch.
Dierenrechtenorganisatie GAIA roept de consument op om geen parmaham meer te kopen. “De supermarktketens vragen we om geen parmaham meer te verkopen. Het is duidelijk dat parmaham teert op dierenleed”, besluit Michel Vandenbosch.