Skip to Content
Kermispony’s verboden in het Brussels Gewest vanaf 2019

Kermispony’s verboden in het Brussels Gewest vanaf 2019

GAIA: “We hopen dat Vlaanderen en Wallonië snel het goede voorbeeld volgen”

Brussel, 15 juli 2017 – De Brusselse regering verbiedt op initiatief van Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets, kermispony’s vanaf 1 januari 2019. Ann De Greef, directeur van GAIA reageert verheugd op dit nieuws: “Het Brusselse Gewest is de eerste regio die deze oudbollige kermisattracties verbiedt.  Kermispony’s zijn niet meer van deze tijd. Dierenwelzijnsorganisaties krijgen er al jaren klachten over en zijn al even lang vragende partij om ze niet meer toe te laten. Goed nieuws dus.”

Het Koninklijk Besluit betreffende het welzijn van paarden en pony’s op kermissen uit 2013 voorzag reeds een reeks voorwaarden waaraan de carroussels met pony’s moesten voldoen. Die voorwaarden werden destijds opgesteld door GAIA, Animaux en Péril en de Blauwe Wereldketen, in overleg met de foorkramers en de bevoegde minister. Dankzij dat besluit mochten pony’s ’s nachts niet meer in kleine, donkere vrachtwagens opgesloten worden.

De beste oplossing

Ann De Greef licht verder toe: “In de praktijk worden de wettelijke normen nauwelijks gecontroleerd tijdens kermissen. Bovendien blijven er ethische bezwaren om de dieren urenlang rondjes te laten draaien in een lawaaierige omgeving. Voor GAIA is een verbod op kermispony’s altijd het einddoel geweest. Verschillende Belgische gemeenten hebben kermisattracties met pony’s reeds verboden. GAIA hoopt dan ook dat Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, en Waals minister van Dierenwelzijn, Carlo Di Antonio, snel het uitstekende initiatief van Bianca Debaets zullen volgen.”

--- Einde bericht ---

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 50.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.


GAIA
Galerie Ravensteingalerij 27 - 1000 Brussels