“Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen” en “Knippen die ballen, dan pas knallen”

NIEUW ONDERZOEK: 91% VAN DE VLAAMSE HUISKATTEN GESTERILISEERD

PERSBERICHT ONDER EMBARGO TOT 25 JUNI OM 05 UUR

 

“BEMOEDIGEND MAAR NOG VEEL WERK”

Brussel, 25 juni 202091% van de huiskatten in Vlaanderen is gesteriliseerd. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van GAIA[1]. De belangrijkste reden voor sterilisatie is dat mensen geen nestje willen. Daarnaast werpt ook de wettelijke verplichting zijn vruchten af en willen mensen de overvloed aan zwerfkatten tegengaan. “Bemoedigende cijfers”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Maar we mogen niet vergeten dat ondanks de wettelijke verplichting, er in Vlaanderen nog zo’n 160.775 katten niet gesteriliseerd/gecastreerd zijn, zo blijkt uit de enquête. Aangezien katten kweken als konijnen kunnen die jaarlijks maximaal 1,4 miljoen kittens extra voortbrengen. Blijven campagne voeren en sensibiliseren is dus absoluut noodzakelijk.” Met een nieuwe radiospot die vanaf vandaag op verschillende radiozenders te horen is, wil GAIA met een knipoog de mensen ertoe aanzetten om hun huiskat te laten steriliseren of castreren: “Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen” en “Knippen die ballen, dan pas knallen”. Dat is trouwens wettelijk verplicht in de drie regio’s.

Uit de enquête blijkt dat er naar schatting 1.726.917 huiskatten zijn in Vlaanderen. Daarvan zijn er 1.566.142 (91%) gesteriliseerd. Sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen wettelijk verplicht om uw kat te laten steriliseren, in Brussel  sinds 1 januari 2018 en in Wallonië sinds 1 november 2017. De bedoeling van de verplichte sterilisatie is een einde te maken aan de overpopulatie van ongewenste, nieuwgeboren kittens die in de asielen gedumpt worden. Elk jaar moeten er in de Belgische asielen noodgedwongen katten geëuthanaseerd worden (in Vlaanderen waren er dat nog minstens 2.000 in 2018) – dat is niet de schuld van de asielen, er zijn gewoon nog te veel niet gesteriliseerde en niet gecastreerde katten die ongewenst gedumpt worden. Daarnaast lijden zwerf- en straatkatten een miserabel leven. “Wij hebben jaren campagne gevoerd voor de verplichte sterilisatie van huiskatten: het is een belangrijke maatregel in onze strijd voor een beheersbare kattenpopulatie”, aldus De Greef.

Sproeien, verplicht en geen nestje

Uit de enquête blijkt dat in Vlaanderen 94% van de katers gecastreerd is en 88% van de kattinnen gesteriliseerd is. Katers, katten tussen de 4 en 6 jaar en katten afkomstig uit het dierenasiel of van een erkende kweker zijn vaker gesteriliseerd/gecastreerd. Voor kattinnen zijn de belangrijkste redenen het niet willen van een nestje (48%), de overvloed aan zwerfkatten tegengaan (29%) of het dier was reeds gesteriliseerd/gecastreerd toen ze bij de eigenaars introk (24%). Voor katers zijn de belangrijkste redenen dat een kater anders gaat sproeien (31%), dat het verplicht is (29%), het niet willen veroorzaken van een nestje (29%) en dat katers na sterilisatie rustiger zijn (29%). Opvallend is dat slechts 13% zijn kat laat steriliseren of castreren omdat de dierenarts dat aangeraden had.

In Wallonië is gemiddeld 90% van de katten gesteriliseerd, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om 83%. “Dat laatste cijfer is te verklaren doordat er in Brussel meer binnenhuiskatten zijn.”

Barrières

De kostprijs, het tijdsgebrek om naar de dierenarts te gaan, de kat die niet vrij buiten rondloopt, het niet noodzakelijk vinden om te steriliseren en de leeftijd van de kat zijn de belangrijkste barrières van sterilisatie en castratie. Het gaat vaak om kattinnen, katten onder de drie jaar en katten die als zwerfkat werden gevonden.

Radiospot

Van 25 juni tot 09 juli zal op Qmusic, Radio 2 en Studio Brussel de nieuwe radiospot ‘Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen’ en ‘Knippen die ballen dan pas knallen’ van GAIA te horen zijn. “We willen op een ludieke wijze, met een knipoog dus, mensen aanzetten tot het steriliseren van hun kat. Want 160.000 niet-gesteriliseerde huiskatten kunnen volgens de 1+1=6 kattenregel (waarbij een koppel niet-gesteriliseerde en niet gecastreerde katten gemiddeld zes kittens ter wereld brengt en dat maximaal tot 3 keer per jaar) leiden tot ongeveer 1,4 miljoen nieuwe katten per jaar in Vlaanderen. Catastrofale cijfers wetende dat er nu al te veel katten in de asielen zitten in verhouding tot het aantal gezinnen die een kat willen adopteren. En aangezien de meeste zwerfkatten afkomstig zijn van niet-gesteriliseerde/-gecastreerde huiskatten en gesteriliseerde/gecastreerde katten gezonder zijn, blijven we sensibiliseren rond de verplichte sterilisatie/castratie en de voordelen ervan. Ons einddoel is een perfect evenwicht tussen het aantal katten in het asiel en het aantal katten dat geadopteerd wordt zodat het aantal katten in de asielen afneemt en geen enkele gezonde kat nog dient te worden geëuthanaseerd.”

--- Einde bericht ---

Meer informatie
Contact
Ann De Greef, directeur van GAIA: 0477 53 42 02

Voor alle technische info: Geert Francken: 03 613 00 57

[1] Het gaat hier over een representatieve steekproef van de Belgische huishoudens, wonend in Vlaanderen en met minstens 1 kat. De enquête werd afgenomen tussen 22/04/2020 en 28/04/2020 en heeft een significantieniveau van 95%.

 

Ipsos_Opiniepeiling Kattensterilisatie_Rapport_Vlaanderen.pptx

PPTX - 17 Mb

Radiospot 1

MP3 - 331 Kb

Radiospot 2

MP3 - 327 Kb

Een antwoord op 9 veelvoorkomende vragen rond sterilisatie en castratie

PDF - 1.6 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be