Lezing Brusselse Dierenwelzijnscodex opnieuw uitgesteld

GAIA betreurt het wansmakelijke politieke spel van de PS en roept de oppositie op om de tekst rechtstreeks bij het Parlement in te dienen

Brussel, donderdag 4 april 2024 – Het is een zwarte dag voor het dierenwelzijn: de derde lezing van het ontwerp van de nieuwe Brusselse Codex Dierenwelzijn, dat werd voorgesteld door minister Bernard Clerfayt (DéFI), werd vandaag nog maar eens uitgesteld. GAIA veroordeelt het politieke spel van de PS, die tijd probeert te rekken om zo te voorkomen dat de Codex in het parlement zou worden besproken. GAIA roept de oppositie dan ook op om de regering te omzeilen en de Codex Dierenwelzijn rechtstreeks bij het parlement in te dienen en zo een alternatieve meerderheid te behalen. 

De PS, die vreesde dat bij een bespreking van de Codex in het Parlement een amendement zou worden ingediend om onverdoofd slachten te verbieden, heeft de PS besloten om Codex Dierenwelzijn halsstarrig te blokkeren.

Het ontwerp van de nieuwe Dierenwelzijnscodex bevat een aantal nieuwe maatregelen die het welzijn van dieren in Brussel naar een nieuw niveau zouden kunnen tillen, waaronder een verbod op de invoer van puppy's en kittens, een verbod op de handel in levende dieren op beurzen en markten, de invoering van een vergunning voor het houden van dieren, een verbod op alle dieren in circussen, een verbod op het vergassen en verhakselen van kuikens, een verbod op het houden van amfibieën, een verbod op vuurwerk, elektrische halsbanden en lijmvallen, en de verplichte verdoving van inktvissen en kreeften voordat ze worden gedood.

GAIA roept de oppositie op om de Codex bij het Parlement in te dienen

De dierenrechtenorganisatie roept de Brusselse parlementsleden nu op om de regering te omzeilen en het ontwerp van de Codex zo snel mogelijk bij het parlement in te dienen. Meerdere oppositieleden lieten GAIA reeds weten dat ze achter dit idee staan. Via deze weg hoopt GAIA dan ook een alternatieve meerderheid te kunnen behalen.

GAIA-directrice Ann De Greef legt uit: “Het indienen van de Codex bij het parlement is nog geen garantie dat deze gestemd zal worden. We vrezen vooral dat de PS het democratische proces zal blijven dwarsbomen door het parlementaire werk te vertragen. Dierenwelzijn moet en zal primeren op dit beschamende politieke spel, een indiening bij het parlement is daartoe de laatste kans.”

Geen respect voor dierenwelzijn noch voor democratie

GAIA is van mening dat de verfoeilijke verkiezingsstrategie van de PS in deze kwestie getuigt van een gebrek aan respect voor het dierenwelzijn, maar ook voor de democratie. ​

De dierenrechtenorganisatie roept de kiezers dan ook op om bij de aanstaande verkiezingen niet op de PS te stemmen. “Kiezers, die begaan zijn met dierenwelzijn, maar ook democratisch gezinde kiezers moeten hun stem laten horen,” aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “In onze samenleving mag electoraal opportunisme geen voorrang krijgen op collectieve belangen.”


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be