Maandag start proces tegen Gerd Wellekens en zijn hondensterfhuis

GAIA is aan zet

Brussel, 15 februari 2018, Op maandag 19 februari vindt in de correctionele rechtbank van Antwerpen om 9 uur de zaak tegen Gerd Wellekens plaats. “Hij heeft tijdens zijn loopbaan duizenden honden laten verkommeren en verwaarloosd om er op een perverse manier profijt uit te halen”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Zo iemand moet minstens een levenslang verbod krijgen op het houden van dieren.”

Op 30 maart 2016 diende dierenrechtenorganisatie GAIA klacht in bij de Antwerpse onderzoeksrechter tegen Gerd Wellekens – die intussen België ontvlucht is - wegens ernstige dierenverwaarlozing. Wellekens was op dat moment de uitbater van Kempenaars Kennel, Antwerpse Puppykennel (gebundeld in de vennootschap BVBA Just Dogs) en Milando Breeding (ondergebracht onder BVBA Dogs Unlimited Belgium).

Schandalig verwaarloosde kweekdieren

Jarenlang maakte Wellekens zich schuldig aan dierenmishandeling en verdiende hij enorme sommen geld op de rug van schandalig verwaarloosde kweekdieren. “Hij maakte daarenboven valse publiciteit voor de dieren via het verzonnen logo International Quality Breeders”, aldus Vandenbosch. Daardoor dachten de consumenten dat de puppy’s van kleinschalige kwekers kwamen terwijl ze eigenlijk van zijn puppyfabriek ‘De schande van Kasterlee’ kwamen of zelfs uit Hongarije geïmporteerd werden.

Op 24 maart 2016 legde Wellekens de boeken neer. “Met zijn faillissement op bekentenis had hij een echt sterfhuis voor ogen”, spreekt de advocaat van GAIA, meester Anthony Godfroid. “Hij wilde alle miserie en schulden in BVBA Just Dogs laten zitten en de honden voor een habbekrats verkopen aan BVBA Dogs Unlimited Belgium, zijn andere BVBA.”

Dankzij de inzet van GAIA werden na het faillissement op 1 april 2016 meer dan 400 honden weggehaald uit Kasterlee en ondergebracht in verschillende asielen. De honden waren er heel erg aan toe: ze vertoonden allerlei ernstige verwondingen, waren verwaarloosd en ziek (vlooien, oormijt, oorontstekingen, huidgezwellen, ingegroeide nagels, darmparasieten,...). 

Op 9 november 2017 werd Wellekens doorverwezen door de Antwerpse raadkamer naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op onder meer artikel 1 van de Dierenwelzijnswet. Daardoor zou mogelijk een princiepsvonnis kunnen worden uitgesproken waarbij het bij elkaar houden van zoveel kweekhonden op zich genoeg is om te spreken van onnodig dierenleed. “Ik hoop dat de rechtbank een celstraf uitspreekt”, aldus meester Godfroid. “Dan kunnen ze die lafaard internationaal opsporen.”

Gerd Wellekens riskeert, op vordering van de Procureur des Konings, een totale celstraf van 6 maanden en een geldboete van 2000 euro + opdeciemen (dus te vermenigvuldigen met 6) per inbreuk. Concreet dus 12000 EUR boete per inbreuk.

---Einde bericht---

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be