Mijlpaal in strijd tegen onverdoofd slachten in Wallonië

Michel Vandenbosch: “Beste parlementsleden, namens GAIA zeg ik 'proficiat' en 'bedankt in hun naam'!”

Namen, 5 mei 2017 - Ritueel slachten zonder verdoving wordt binnenkort verleden tijd in Wallonië. De Waalse parlementsleden van de Milieucommissie hebben deze ochtend een decreetvoorstel goedgekeurd dat vanaf 31 augustus 2019 een einde wil maken aan deze praktijk in het Waals Gewest. Ter gelegenheid hiervan hebben een dertigtal GAIA-actievoerders zich verzameld voor het Waals Parlement in Namen. Daar wilden ze hun dankbaarheid en steun uitdrukken aan de Waalse parlementsleden. Twee actievoerders gaven, verkleed als schaap en koe, gratis knuffels aan de parlementsleden om hen met een welgemeende omhelzing te bedanken. “Dit is een belangrijke dag voor GAIA en voor tienduizenden schapen en runderen. Voor hen betekent deze stemming een einde aan het verschrikkelijke en nodeloze leed dat veroorzaakt wordt door onverdoofd slachten,” glundert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het verbod op onverdoofd slachten is de kroon op 25 jaar actie voeren en campagnes organiseren. De aanhouder wint!”

Volgens de grote lijnen van dit decreet wordt het verplicht schapen, geiten en runderen omkeerbaar te verdoven voordat men ze laat uitbloeden (pre-cut stunning) en dus voordat ze ritueel geslacht worden. Een meerderheid van de Waalse parlementsleden van de Milieucommissie heeft het decreetvoorstel goedgekeurd, dat in werking zal treden op 31 augustus 2019.

Een historische stap

Nu moet de tekst enkel nog worden voorgelegd aan alle parlementsleden tijdens een volgende plenaire vergadering, zodat het verbod op onverdoofd slachten effectief kan worden doorgevoerd. Maar voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is deze stemming al een historische stap: “Het raakt me diep dat de Waalse parlementsleden van de Milieucommissie deze beslissing hebben genomen, waaruit hun wijsheid en gezond verstand blijkt. Ik wil vooral Christine Defraigne (MR) en Josy Arens (CdH) bedanken: zij hadden de moed om hun voorstel vurig te verdedigen. Ook de waardevolle steun van Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio werd zeer gewaardeerd.” Hij voegt eraan toe: “Beste Waalse parlementsleden van de Milieucommissie, met deze stemming bewijst u dat u dierenwelzijn hoog in het vaandel draagt en vervult u de wens van 9 op 10 Walen*. Namens GAIA zeg ik 'proficiat' en 'bedankt in hun naam'!”

De overgang vergemakkelijken

De voorzitter van GAIA doet nu al een beroep op het gezond verstand en de burgerzin van de religieuze gemeenschappen en reikt de hand naar iedereen die een constructief gesprek wil voeren met alle betrokken partijen. Zo wil GAIA helpen de overgang naar verdoofd slachten vlot te laten verlopen. “Om deze regeling zo doeltreffend mogelijk te maken, mogen we geen tijd verliezen. We moeten meteen de koe bij de horens vatten. Op een respectvolle en waardige manier natuurlijk,” besluit Michel Vandenbosch.

---Einde van het persbericht---

Meer informatie:

- * 87% van de Waalse kiezers is voorstander van een verbod op onverdoofd slachten (IPSOS, 2016)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be