“Minister Weyts, doe uw verdomde plicht” – GAIA toont nieuwe beelden kooikippen uit Sint-Gillis-Waas (zie video)
Brussel, 27 februari 2023 - In Vlaanderen leven meer dan 3.000.000 kippen in kooien op een ruimte ongeveer zo groot als een A4’tje, in zogenaamde ‘verrijkte’ kooien. Hoe dat eruit ziet in de praktijk, toont GAIA met nieuwe beelden uit een legkippenhouderij in Sint-Gillis-Waas, opgenomen in 2022. Deze wrede, dieronwaardige behandeling van kippen is in Wallonië al verboden. GAIA herinnert Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan zijn eigen woorden: “Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed te vermijden.” Minister Weyts, wij willen daden zien. Bijna driekwart van de Vlamingen (72%) is het ermee eens dat het houden van kippen in kooien verboden moet worden, wijst recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos uit (april 2022).
Op de beelden die vandaag door GAIA vrijgegeven worden, is de problematiek van de kooikippen haarfijn te zien. In de bezochte legkippenhouderij zitten talloze kippen in op elkaar gestapelde kooien. De kippen staan er met hun poten op metalen roosters, op elkaar gepakt in onhygiënische omstandigheden. Ze hebben er niet eens de ruimte om hun vleugels fatsoenlijk open te slaan.
Op dit moment zitten in Vlaanderen meer dan 3 miljoen legkippen in kooien. De dieren zitten er heel hun leven, 13 maanden, opgesloten. De kippen moeten er zoveel mogelijk eieren produceren.
Welzijnsgevoelig
De sanitaire toestand in de bezochte houderij is ronduit bedroevend. Het is er smerig en vuil. De welzijnsproblemen in de kooien zijn dan ook groot. De slechte huisvestingsomstandigheden – de kippen staan er opeengepakt op metalen roosters – veroorzaken veel letsels en leed. Op de beelden zien we hoe het verenkleed van veel kippen beschadigd is. Veel kippen overleven dit regime niet. We zien de kadavers dan ook overal liggen.
“Kippen zijn welzijnsgevoelige dieren en verdienen een beter leven, meneer de minister. Dat weet u zelf ook”, vertelt GAIA-directeur Ann De Greef. “En het is uw verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed te vermijden, zoals u het zelf zo treffend verwoordt.”
“Het is nu de hoogste tijd om kooisystemen af te schaffen in Vlaanderen, zoals dat in Wallonië reeds het geval is. In Wallonië mogen er geen nieuwe bedrijven meer starten met kooien voor legkippen. De momenteel nog bestaande kooisystemen moeten stoppen tegen uiterlijk 2028 ”, vult GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch aan. “Ook in niet-kooisystemen voor legkippen kunnen welzijnsproblemen voorkomen, daar zijn we ons van bewust, maar ze zijn er niet inherent aan. Aan de kooisystemen zijn de welzijnsproblemen wél inherent. Zo’n kooien gaan regelrecht in tegen iedere notie van dierenwelzijn en respect voor de kippen. Ongeacht of die kooien nu smerig of kraaknet zijn, het kippenwelzijn is er overal beneden alle peil.”
Advies topwetenschappers
Vorige week publiceerden topwetenschappers van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) hun rapport over de omstandigheden waarin landbouwdieren gehouden worden. Daarin stellen ook zij dat pluimvee niet in kooien gehouden hoort te worden. Het beperkt de beweging en veroorzaakt stress bij de dieren. De wetenschappers adviseren om pluimvee betere levensomstandigheden te geven, zoals volières met overdekt buitenbeloop, het zogenaamde wintergarten-systeem, dat in Vlaanderen al wordt toegepast.
“Minister Weyts, wij rekenen er samen met de grote meerderheid van de Vlamingen op dat u hiermee nu echt aan de slag gaat, uw rol van dierenminister ter harte neemt en de kooien afschaft, om te beginnen alle kooien voor legkippen”, besluit De Greef.
Bijlage
Ipsos_GAIA_report_Sprint_Kooigroottes_v3.pdf
PDF - 3.3 Mb