Ministers Verlinden en Dermagne officieel in gebreke gesteld door GAIA naar aanleiding van vuurwerkdrama’s voor dieren (video onderaan)

Nieuwe peiling Ipsos: bijna 7 op de 10 Belgen gaan akkoord met verbod op vuurwerk

Brussel, 17 februari 2023 - Om 11u vanmorgen overhandigde GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch een officiële ingebrekestelling op het kabinet van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) (zie video onderaan). Waarom? Wat perfect te voorspellen viel, is ook dit jaar weer gebeurd. Het vuurwerk met oud en nieuw leidde zoals steeds tot heel wat slachtoffers bij de dieren. Jaar na jaar spelen dezelfde drama’s zich af, maar toch nemen de bevoegde federale ministers, meer bepaald van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en van Economie Pierre Yves Dermagne (PS), geen afdoende maatregelen om het dierenwelzijn te beschermen, ondanks eerder aankondigingen. Dieren worden doodsbang, raken in paniek, vluchten weg en verongelukken. Met ook veel menselijk leed als gevolg. GAIA is het wachten beu en stelde de betrokken ministers Dermagne en Verlinden daarom in gebreke vandaag (brieven zie bijlage).

 

Wat we maatschappelijk al langer aanvoelden, wordt bovendien nogmaals bevestigd door de cijfers. Belgen aanvaarden het niet langer dat er jaarlijks dierenslachtoffers vallen door luid, knallend vuurwerk.

Uit een representatieve steekproef (N=1648), uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos in januari 2023, blijkt dat 2 op de 3 Belgen voor een verbod is op de verkoop van traditioneel vuurwerk in België (67 procent, bij de Vlamingen zelfs 71 procent). Slechts 1 op de 5 Belgen is tegen een verbod op de verkoop van traditioneel vuurwerk.

 

Traditioneel vuurwerk werd in het onderzoek omschreven als vuurwerk dat luide knallen kan geven tot 170 decibel, even luid als straaljagers.

 

Afsteken

3 op de 5 Belgen is ook voor een verbod op het afsteken van traditioneel vuurwerk (61 procent). Maar 1 op 4 Belgen is tegen een verbod op afsteken van traditioneel vuurwerk.

 

Als mensen gevraagd wordt waarom zij voor een verbod op vuurwerk zijn, geven zij als belangrijkste redenen aan dat vuurwerk gevaarlijk is voor dieren en mensen.

 

Percentage stijgt

Wanneer Ipsos de bevraagden extra informatie verschafte over mogelijk dierenleed dat vuurwerk kan veroorzaken, steeg het percentage dat akkoord gaat met een verbod op de verkoop van traditioneel vuurwerk nog een beetje: met die extra informatie gaat niet 67, maar 69 procent van de Belgen akkoord met een verbod.

 

Na extra informatie over mogelijk dierenleed stijgt ook het percentage van de Belgen die akkoord gaan met een verbod op afsteken van vuurwerk: van 61 naar 65 procent.

 

Overheid in gebreke

2 op de 3 Belgen vindt dat de personen die het vuurwerk afsteken verantwoordelijk zijn voor het aangerichte dierenleed. Daarnaast vindt ongeveer de helft van de Belgen dat ook de overheid medeverantwoordelijkheid is voor het dierenleed, omdat er geen algemeen verbod is opgelegd.

 

GAIA-directeur Ann De Greef: “Ondanks de drama’s die zich ieder jaar opnieuw afspelen en het bijzonder wrange gevoel dat daarover leeft in de brede samenleving, zien de bevoegde ministers duidelijk de ernst en de urgentie niet in. Via een officiële ingebrekestelling wil GAIA hen de ogen openen en hen op hun verantwoordelijkheid wijzen.”

 

“GAIA pleit al geruime tijd voor een algemeen verbod op de verkoop en het afsteken van luid, knallend vuurwerk. GAIA eist dat de bevoegde politici nu optreden en afdoende maatregelen nemen om het dierenwelzijn te beschermen en de vuurwerkdrama’s van de toekomst te vermijden. Zo niet, weten we tragisch genoeg vandaag al wat er ons dit jaar met oud en nieuw te wachten staat”, is De Greef duidelijk.

Meer informatie

GAIA-directeur Ann De Greef: 0477 53 42 02

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

Vuurwerk_Ingebrekestelling minister Dermagne.pdf

PDF - 180 Kb

Vuurwerk_Ingebrekestelling minister Verlinden.pdf

PDF - 181 Kb

Vuurwerk_Ipsos_2023_GAIA_Verbod op Vuurwerk.pdf

PDF - 1.1 Mb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be