Mishandeling runderen in slachthuis Izegem: GAIA vraagt overheidstoezicht op dierenwelzijn bij slachtproces van elk afzonderlijk dier en oprichting task force

Naar aanleiding van de beelden die Animal Rights vanmorgen verspreidde over slecht verdoofde en mishandelde slachtrunderen in het slachthuis Verbist in Izegem, roept GAIA minister van dierenwelzijn Ben Weyts op om zes concrete maatregelen te nemen:

1. De Vlaamse regering moet de nodige middelen vrijmaken om gedurende een bepaalde periode, drie maanden b.v., een of meerdere degelijk opgeleide inspecteurs te laten toezien op het verloop van het slachtproces  van ieder individueel dier en doeltreffend in te grijpen waar nodig, vraagt GAIA. Zo nodig moet beroep gedaan worden op de FAVV-dierenartsen met opdracht.

2. Het gebruik van de elektrische prikkelaar en ieder voorwerp waarmee de dieren gestoken kunnen worden, zoals stokken, moet strikt  verboden worden.

3. Men moet het slachthuis opleggen de dieren doeltreffend te fixeren om ondoeltreffend gebruik van het schietmasker te voorkomen.

4. Via een intensieve opleiding inclusief regelmatige evaluatie en bijscholing moet het personeel geleerd worden hoe ze de dieren correct moeten behandelen zonder angst en paniek te veroorzaken en moet men  hen de nodige kennis van het gedrag van runderen bijbrengen.

5. GAIA wil dat alle slachthuizen effectief camera's plaatsen, die het slachtproces filmen op elke plek waar met dieren wordt omgegaan (afladen, drijven naar de slachtlijn en aan de slachtlijn).

6.  Tenslotte vraagt GAIA de oprichting van een bijzondere task force, die  op elk moment de camerabeelden kan opvragen en analyseren en desgevallend verbeteringen en aanpassingen kan voorstellen.

- Einde bericht -

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be