MORGEN BESLIST RAADKAMER VAN DENDERMONDE OVER VERVOLGING WREDE BOEREN APPELTERRE

“GEEN ENKEL DIER IS VEILIG BIJ HEM”

Brussel, 11 januari 2020 – Morgen beslist de raadkamer of de wrede boer (Alfred V.S.) en zijn zoon (Marc V.S.) uit Appelterre doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank waar ze zich dan zullen moeten verantwoorden voor drie feiten van dierenmishandeling: een koe met een staalkabel rond de nek uit de Dender slepen, een stier die niet meer verder wou wandelen achter de tractor slepen over asfalt en het doelbewust doodrijden van Canadese wilde ganzen. “Deze boer en zijn zoon hebben een chronisch gebrek aan normbesef betreffende de behandeling van dieren”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Zulke individuen zouden nooit in de buurt van dieren mogen komen. Ze verdedigen zich door te stellen dat de inspectie Dierenwelzijn geen overtredingen kon vaststellen in hun stallen. Dat is appelen met peren vergelijken natuurlijk.”Tenzij de raadkamer ingaat op een mogelijk verzoek tot uitstel van de verdediging, beslist de raadkamer dinsdag of de zaak wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De boeren riskeren tot zes maanden cel en/of een boete tot 16.000 euro. 

De twee boeren kwamen de eerste keer ‘in de spotlight’ in mei 2018 toen getuigen zagen hoe ze een stier achter hun tractor bonden. Toen het dier niet meer verder wou, diende de zoon het dier harde stokslagen toe waarna de stier, volgens ooggetuigen, meer dan 100 meter verder werd gesleept met een bloedspoor op de grond tot gevolg. Die getuigen vroegen de boer meermaals op te houden wat hem alleen nog kwader maakte. GAIA diende toen al een strafklacht in. Die klacht werd eerst geseponeerd maar de zaak komt nu toch voor de raadkamer omdat GAIA, via zijn advocaat Anthony Godfroid, de aanstelling van een Onderzoeksrechter vroeg.  

Brandweer moet ingrijpen tegen wreedaard

Midden mei 2019 bonden vader en zoon één van hun koeien met een staalkabel om de nek aan een tractor en sleurden ze het hulpeloze dier uit de Dender. Ze bleven maar verder sleuren ondanks dat de aanwezige brandweer hen toeschreeuwde om daarmee op te houden (zie video van het voorval in bijlage). GAIA stelde zich ook toen burgerlijke partij.

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, kon een buurtbewoner in mei 2020 filmen hoe de boer met zijn auto vier wilde ganzen doodreed in een weide Op de beelden zien we hoe de boer op het weiland doelbewust over ganzen heen rijdt en ze vervolgens vanonder zijn wielen haalt en weggooit. Vooral de jongere dieren (het was toen broedseizoen) konden geen kant op en waren het slachtoffer van deze wreedaard. Het was Animal Rights die deze feiten bekend maakte. 

Voor GAIA is het duidelijk: geen enkel dier is veilig bij de wrede boer uit Appelterre en zijn zoon. “Alfred V.S. blijft herhalen hoe ze zorg dragen voor hun dieren omdat die geld opbrengen. Dat staat in schril contrast met de beelden en verklaringen van ooggetuigen die aantonen hoe ze steeds opnieuw dieren mishandelen en zelfs doden. Geen enkel dier is veilig bij hen.”

De zaak komt voor morgen om 10.30 uur voor de Rechtbank Eerste Aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde (Justitieplein 1).

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be