Morgen hoorzitting offerfeest: GAIA maakt zijn punt met nieuwe video

“Verdoving is enige oplossing tegen vermijdbaar dierenleed bij rituele slachtingen”

GAIA presenteert vandaag – in primeur voor de pers – een onderzoeksvideo met beelden van schapen en runderen die met omkeerbare verdoving of onverdoofd ritueel worden geslacht. Aanleiding is de hoorzitting over het offerfeest, die morgen plaatsvindt in de Commissie voor Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement. Michel Vandenbosch is één van de gevraagde sprekers die er het offerfeest van 2015 zullen evalueren. De GAIA-voorzitter zal er bovendien, aan de hand van de hierboven vermelde onderzoeksvideo, nogmaals pleiten voor een totaaloplossing, die door de overgrote meerderheid van de Vlamingen wordt gedragen: een wettelijke verplichting om dieren te verdoven vóór het slachten, altijd en overal waar er geslacht mag worden. “Dat is de enige remedie tegen vermijdbaar en wetenschappelijk aangetoond dierenleed bij rituele slachtingen.”

In het begin van de video zijn beelden te zien van schapen die onverdoofd ritueel worden geslacht op de illegale tijdelijke slachtvloeren van Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht in het Brusselse Gewest. De beelden werden gefilmd tijdens het islamitische offerfeest van 2015 en illustreren verschillende inbreuken op de Europese verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden en eveneens op de Europese verordening houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong. In het begin van de video zien we bijvoorbeeld duidelijk hoe een schaap aan één poot richting slachtbank wordt gesleurd. Bovendien controleert niemand of de dieren wel degelijk dood zijn na het kelen, zodat het risico reëel is dat ze nog steeds bij bewustzijn zijn vlak voor ze worden gevild.

De volgende passage in de video van GAIA toont hoe omkeerbare elektronarcose werkt en vermijdbaar dierenleed voorkomt. Elektronarcose is een omkeerbare verdovingstechniek waarbij het verdoofde schaap ongevoelig wordt voor pijn. Anderhalve minuut later is het dier, dat in dit geval trouwens niet geslacht wordt, opnieuw bij bewustzijn. Dat bewijst dat bij deze methode van verdoofd slachten het dier nog in leven is op het moment van de slacht. Dat is voor moslims een belangrijke voorwaarde om verdoving te aanvaarden en vlees van verdoofde schapen als halal te beschouwen.

Opgehesen aan achterpoot

De volgende twee passages in de video van GAIA maken dezelfde vergelijking tussen verdoofd en onverdoofd slachten, maar dan voor runderen in plaats van schapen. Eerst zijn beelden te zien van rituele slachtingen zonder verdoving. Die beelden werden eveneens eind vorig jaar gefilmd, meer bepaald in het slachthuis van Ciney. Ook hier is er sprake van inbreuken op de Europese verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden. Het is zelfs hoogstwaarschijnlijk dat sommige runderen nog steeds bij bewustzijn zijn als ze worden opgehesen aan hun achterpoot, verderop in de slachtlijn. De beelden uit de laatste passage van de video – runderen die mét omkeerbare verdoving worden geslacht – komen uit Nieuw-Zeeland, waar deze slachtmethode sinds de jaren 1970 in voege is voor rituele slachtingen.

“De beelden uit onze onderzoeksvideo sterken mij in de overtuiging dat een totaaloplossing een must is”, besluit GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Een wettelijke verplichting, met name, om dieren te verdoven vóór het slachten, altijd en overal waar er geslacht mag worden. Dat is de enige remedie tegen vermijdbaar dierenleed bij rituele slachtingen.”

10 mythes over onverdoofd slachten

PDF - 587 Kb

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch

JPG - 188 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be