Morgen, Wereldproefdierendag

GAIA pleit voor 30% minder proefdieren tegen 2025 in de drie Gewesten

Naar aanleiding van Wereldproefdierendag roept GAIA de Vlaamse en Waalse regering op om naar het voorbeeld van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het aantal proefdieren in beide Gewesten tegen 2025 met 30 % te verminderen. "Dat is een vermindering met 5 % per jaar", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Met de nodige goede wil moet dat haalbaar zijn." 

Prioriteit: afbouw van pijnlijke proeven 
Prioriteit moet daarbij liggen bij het progressief afbouwen van pijnlijke proeven. Ons land behoort volgens de meest recente EU-statistieken tot de vijf lidstaten met het hoogste percentage pijnlijke proeven op dieren. GAIA wijst ook op de gebrekkige en onvolledige informatie omtrent de graad van lijden die wordt berokkend aan de dieren. 

Heffing per proefdier
Het domein van de toxicologie (giftigheidsproeven voor het testen van de veiligheid van allerlei stoffen) biedt perspectieven voor een significante vermindering van het aantal gebruikte dieren. Daartoe moet het beleid de nodige impulsen geven. Het Replace-project onder impuls van de Vlaamse minister van Dierenwelzijn is een stap in de goede richting maar GAIA pleit tevens voor beleidsstrategisch denken "out of the box", zoals een heffing per proefdier waarmee een fonds voor alternatieve methodes kan gefinancierd worden, of quota. GAIA pleit voor overleg daaromtrent met alle betrokken stakeholders.

---Einde bericht---

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be