Moslimorganisaties krijgen ongelijk van kortgedingrechter, GAIA is tevreden

“Een belangrijk precedent voor het dierenwelzijn”

De moslimorganisaties hebben ongelijk gekregen in de rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. GAIA was vrijwillig tussengekomen in deze zaak, en reageert tevreden. “Het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren blijft dus van kracht in Vlaanderen”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Een belangrijk precedent. Zeker voor het Brusselse Gewest, waar de praktijk dit jaar nog steeds wordt toegelaten.”

Inzet van de rechtszaak in kort geding: het verbod dat minister Weyts heeft ingesteld op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren tijdens het Offerfeest. Volgens de moslimorganisaties is dat verbod in strijd met de godsdienstvrijheid en betekent het een de facto verbod op onverdoofd ritueel slachten, omdat er in de erkende slachthuizen volgens hen onvoldoende capaciteit zou zijn. Maar de Brusselse kortgedingrechter geeft hen nu ongelijk.

Opiniepeiling

De uitspraak van de rechter bevestigt dat de Europese verordening uit 2009 moet worden nageleefd. Die zegt dat slachten zonder verdoving enkel is toegestaan in erkende slachthuizen die aan alle Europese vereisten voldoen. Het ritueel onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren is met andere woorden een inbreuk op de Europese wetgeving, en dus strafbaar. Dat betekent niet dat alle tijdelijke slachtvloeren automatisch verdwijnen: ritueel slachten onder verdoving is er wél toegelaten. Het staat de Belgische moslims ook vrij om een gift te doen in plaats van een schaap te slachten. De Brusselse kortgedingrechter haalde vandaag ook een opiniepeiling van het onderzoeksbureau IPSOS uit 2010 aan, in opdracht van GAIA. Die geeft aan dat meer dan 50 procent van de Belgische moslims positief of neutraal staat tegenover het verdoven van dieren voor het slachten.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is tevreden: “Dit is een belangrijk precedent voor het dierenwelzijn. Zeker voor het Brusselse Gewest, waar onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren dit jaar nog steeds wordt toelaten tijdens het offerfeest.” GAIA blijft ook hameren op de noodzaak van een totaaloplossing: een wettelijke verplichting om dieren te verdoven voor het slachten, altijd en overal, dus ook in de erkende slachthuizen.

10 mythes over onverdoofd slachten

PDF - 587 Kb

De EU-verordening uit 2009

PDF - 936 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be