Nertsenkwekerij in Beveren mag dan toch niet uitbreiden

“De eerste stap naar een Vlaanderen zonder bont”

Eerder deze week raakte bekend dat nertsenkwekerij Truyman in Beveren dan toch niet mag uitbreiden. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft voor de tweede maal de nodige milieuvergunning geweigerd. Truyman krijgt van de minister wel de toelating om de nertsenkwekerij nog 20 jaar lang uit te baten in zijn huidige vorm. GAIA is dus niet onverdeeld gelukkig met de beslissing van Joke Schauvliege. “Al geeft dit toch aan dat in Vlaanderen de geesten rijpen voor een uitdoofscenario van de bontindustrie”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Hopelijk de eerste stap in de richting van een Vlaanderen zonder bont.”

Wat voorafging: eind 2013 kreeg nertsenkwekerij Truyman een milieuvergunning voor de uitbreiding van 16.200 naar 27.000 dieren. GAIA tekende beroep aan tegen die beslissing en werd daarin gevolgd door minister Schauvliege, die begin dit jaar besloot om geen milieuvergunning toe te kennen aan Truyman. De nertsenkwekerij trok prompt naar de Raad van State, die in juli het besluit van Joke Schauvliege vernietigde. “Het feit dat de minister nu haar eerdere beslissing bevestigt door voor de tweede maal een uitbreiding van Truyman te verhinderen, is hoopgevend”, vindt GAIA-directeur Ann De Greef.

Goede intenties

GAIA blijft ijveren voor een verbod op nertsenkwekerijen voor de productie van bont in Vlaanderen. De beelden uit verschillende Vlaamse pelsdierkwekerijen die GAIA onlangs onthulde, bevestigen immers dat het gebrek aan bewegingsruimte en zwemwater bij de opgesloten nertsen gestoord gedrag teweegbrengt, in het jargon stereotiep gedrag genoemd. Dit soort gedrag is symptomatisch voor een groot gebrek aan dierenwelzijn. Bovendien is liefst 85% van de Vlamingen voorstander van een verbod op het houden en kweken van pelsdieren voor de productie van bont. Dat blijkt uit een recente opiniepeiling van IPSOS, in opdracht van GAIA.

In Wallonië is een verbod op pelsdierkwekerijen sinds begin dit jaar van kracht. Ook de Brusselse regering heeft onlangs een verbod op de kweek van dieren voor bontproductie goedgekeurd. In Vlaanderen werkt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan een decreet ter zake. “Maar in Vlaanderen blijft het wachten op daden”, besluit Ann De Greef.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be