Nieuw: Dierenrechtenbibliotheek in samenwerking met GAIA
Brussel, Dinsdag 07 september 2021 - Noordboek start een nieuwe boekenreeks waarin de politieke en juridische vertegenwoordiging van het dier centraal staat: de Dierenrechtenbibliotheek. Op 11 september verschijnen twee belangrijke boeken in deze nieuwe reeks: het controversiële en uitdagende Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen van Harvard-psycholoog Melanie Joy en de klassieker Dierenrechten en maatschappelijke vooruitgang van Henry S. Salt.
Henry Salt is een eind 19de/eerste helft 20ste eeuwse maatschappijhervormer en pleitbezorger pro uitbreiding van de morele gemeenschap tot dieren als een cruciale humaniteits- en rechtvaardigheidskwestie. Zijn visie en argumenten doen meer dan een eeuw na publicatie zeer modern aan. De oorspronkelijke Engelse versie verscheen precies honderd jaar vóór de oprichting van GAIA en was een inspiratiebron voor de dierenrechtenorganisatie. Beide boeken zijn trouwens voorzien van een nawoord van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De boekenreeks komt tot stand met de steun van GAIA.
Melanie Joy – Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen. Een introductie in carnisme
Met een voorwoord van Yuval Noah Harari en een nawoord van Michel Vandenbosch
Het meest gangbare dieet in onze cultuur had tot nu toe geen naam. Dit boek brengt daar verandering in. De culturele gewoonte om vlees te eten is een gewoonte die velen van ons is aangeleerd. Die gewoonte is verpakt in een ideologie waar mensen zich niet bewust van zijn: het carnisme.
In dit spraakmakende en bekroonde boek bespreekt bestsellerauteur Melanie Joy de carnistische ideologie waarmee we geweld tegen dieren goedpraten. Als ideologie blijkt het carnisme zo sterk dat we zelfs de impact van de vee-industrie op het milieu wegwuiven.
Melanie Joy is psycholoog, internationaal bekend spreker en bestsellerauteur. Dit boek verscheen in zeventien talen. Ze ontving de Ahimsa Award, net als eerder Nelson Mandela en de Dalai Lama. Ze is oprichter van Beyond Carnism en medeoprichter van ProVeg International.
Melanie Joy – Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen. Een introductie in carnisme | Voorwoord: Yuval Noah Harari | Nawoord: Michel Vandenbosch - Originele titel: Why we love dogs, eat pigs and wear cow | Vertaling: Hester Eymers | verschijnt 11 september | Paperback met flappen, 248 pagina’s | ISBN 978 90 5615 765 4 | verkoopprijs € 22,50
Henry S. Salt – Dierenrechten en maatschappelijke vooruitgang
Wie overweegt vrouwen rechten toe te kennen, kan ze net zo goed gelijk aan dieren geven, grapt Thomas Taylor vol sarcasme in 1792. Precies een eeuw later beseft de Britse emancipatiestrijder Henry Salt, dat Taylor (onbedoeld) een punt heeft: waarom zouden dieren niet eenzelfde rechtsbescherming verdienen als ieder ander wezen met belangen? Op een voor zijn tijd volstrekt originele wijze werkt hij dit idee uit in dit nog altijd actuele en bijzonder goed leesbare essay. Salt ontmaskert tal van argumenten tegen dierenrechten die ook vandaag nog populair zijn, als drogredeneringen.
‘Een meesterwerk; het blijft een van de meest lucide en overtuigende van alle boeken geschreven ter verdediging van dieren.’ – Keith Thomas, New York Review of Books
Henry Stephens Salt (1851-1939) was een politiek geëngageerde Britse auteur. Hij pleitte voor hervorming van het onderwijs, van het gevangeniswezen, van economische instituties en van de dierhouderij. Hij was bevriend met Gandhi en Tolstoj en oefende ook op moderne dierenethici (waaronder Peter Singer) veel invloed uit.
Henry S. Salt – Dierenrechten en maatschappelijke vooruitgang | Originele titel: Animals’ Rights, Considered in Relation to Social Progress | Vertaling en inleiding: Jabik Veenbaas | Nawoord: Michel Vandenbosch - verschijnt 11 september | Paperback met flappen, 120 pagina’s | ISBN 978 90 5615 766 1 | verkoopprijs € 14,90