NIEUWE CAMPAGNE: DE CURVE MOET OMLAAG

Federale regering: verlaag de btw op kattensterilisatie van 21% naar 6%

GAIA lanceert een nieuwe campagne ‘De curve moet omlaag’ voor een verlaagd btw-tarief op de sterilisatie van katten. “Een btw-verlaging van 21% naar 6% kan veel dierenleed voorkomen”, legt GAIA-directeur Ann De Greef uit. “Hoewel we, onder meer door de sterilisatieplicht, een verbetering zien, zijn er nog steeds te veel baasjes die hun kat niet laten steriliseren.” Daardoor blijft de kattenpopulatie exponentieel groeien met als gevolg overvolle asielen, gedumpte katten en ongewenste zwerfkatten. Een recente Ipsos-enquête* toont aan dat 1 op de 5 kattenbaasjes hun niet-gesteriliseerde kat laten steriliseren als de prijs van de ingreep goedkoper is. “Wij roepen de beleidsmakers dan ook op om de btw op kattensterilisatie te verlagen van 21% naar 6%.” 

Hoewel 90% van de katten in België gesteriliseerd is - zo leren de enquêteresultaten - zijn er naar schatting nog 341.115 katten niet gesteriliseerd. Wetende dat een kat minstens twee nestjes van vier kittens per jaar heeft, moeten die cijfers dringend omlaag. Als we de natuur haar gang laten gaan, dan brengen twee katten na drie jaar een kattenpopulatie van ongeveer 1.500 katten op de wereld. “Dat getal stijgt exponentieel tot meer dan 1 miljoen na zes jaar”, weet De Greef. Met veel dierenleed tot gevolg: overvolle dierenasielen die noodgedwongen katten moeten laten inslapen wegens plaatsgebrek, gedumpte kittens en ongewenste zwerfkatten die een erbarmelijk leven leiden.

Kostprijs en tijdsgebrek

Zal de verlaging van het btw-tarief helpen? Ja, zo blijkt uit het onderzoek van Ipsos: bijna 1 op de 5 kattenbaasjes met een niet-gesteriliseerde kat is bereid om zijn/haar kat/kater te laten steriliseren/castreren als er een btw-verlaging op de prijs wordt toegepast. Dat betekent 58.233 katten die extra zouden gesteriliseerd/gecastreerd worden. 

De enquête leert ons ook dat de kostprijs de belangrijkste barrière is voor sterilisatie. Daarnaast zijn het niet noodzakelijk vinden van de ingreep, een kat die niet buiten komt, de leeftijd van de kat en tijdsgebrek om naar de dierenarts te gaan ook barrières van sterilisatie/castratie. “De regio’s zetten al de juiste stap door sterilisatie te verplichten. Het is nu aan de federale regering om te tonen dat ze het menen met dierenwelzijn: verlaag de btw van 21% naar 6% en help ons dierenleed te voorkomen.” 

Gewoon doen 

Het argument dat we ‘moeten wachten op Europa’ snijdt geen hout. Het is aan het federale niveau om de beslissing te nemen. De wet van 6 juni 2019 voorziet reeds de verlaging van de btw op kattensterilisatie van 21% naar 6% maar onder voorbehoud van het akkoord van de Europese Commissie. “Maar als we daarop moeten wachten, kan het nog heel lang duren. Wij vragen dan ook aan de beleidsmakers om Europa niet langer als excuus te gebruiken. Als het voor defibrillatoren kan, kan het voor kattensterilisatie ook. Wij zeggen: gewoon doen", besluit Ann De Greef. 

*Onderzoeksbureau Ipsos nam in opdracht van GAIA tussen 22 april 2020 en 28 april 2020 een representatieve steekproef af bij Belgische huishoudens met minstens 1 kat. De volledige steekproef kan u in bijlage vinden. 

Ipsos opiniepeiling btw kattensterilisatie

PDF - 16 Mb

Advertentie NL.pdf

PDF - 1.1 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be