Nieuwe campagne voor een verbod op het levend koken van kreeften

Onderzoek toont: zeven op tien Vlamingen wil een wettelijk verbod op onverdoofd doden van kreeften

Brussel, 15 oktober 2020 – In een nieuwe campagne vraagt GAIA een verbod op het levend koken en doormidden snijden van kreeften. “Wij willen dat de dieren bedwelmd worden alvorens ze te doden zodat ze geen pijn ervaren”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Dat laatste is trouwens perfect mogelijk via de Crustastun, een elektrische verdovings- en dodingsmethode.” Een onderzoek van Ipsos[1] toont dat de dierenrechtenorganisatie in de vraag op een verbod de steun krijgt van bijna zeven op de tien Vlamingen. “Nu wetenschappelijk onderzoek aangeeft dat schaaldieren pijn ervaren én het maatschappelijk bewustzijn hierover sterk groeit, is het tijd om komaf te maken met het levend koken en doormidden snijden van kreeften. Het zijn niet ‘maar’ kreeften, het gaat om dieren die écht pijn voelen.”

In 2019 werden 3,8 miljoen levende kreeften naar België geïmporteerd. Het is dan ook geen verrassing dat de Belg wereldwijd de vijfde grootste consument van kreeft is. Wanneer we kijken naar de verhouding per inwoner, zijn we zelfs de grootste consument van kreeft ter wereld. 42% van de Vlamingen eet dan ook wel eens kreeft waarvan de overgrote meerderheid enkel op speciale gelegenheden. 11% van de Vlamingen die kreeft eet, doodt de kreeft effectief zelf tijdens de bereiding. 85% van de Vlamingen die de kreeft zelf effectief doodt, kookt de kreeft levend, 12% snijdt de kreeft levend doormidden. Beide methodes, en alle andere waar de dieren zonder bedwelming gedood worden, zijn voor GAIA volstrekt onaanvaardbaar. Daarom schuift GAIA elektrische verdoving naar voren. “Met een voldoende hoge elektrische stroomstoot kunnen schaaldieren verdoofd (binnen één seconde) en pijnloos gedood worden (binnen 5 seconden)”, zegt Vandenbosch.

Van vangst tot bord: lijdensweg

De hele weg die de kreeft aflegt van vangst tot de dood is een lijdensweg. Zo worden kreeften vanuit Canada naar België getransporteerd in piepschuimdozen met gelpacks. Ze worden verticaal gehouden met hun scharen omhoog. “Zelfs wijnflessen hebben meer ruimte in een doos”, zegt Vandenbosch. Kreeften worden bij aankomst in het beste geval in leven gehouden in watertanks, soms gedurende maanden. Hun scharen samengebonden, hoge bezettingsdichtheid, artificiële felle verlichting en geen schuilplaats. Vaak wordt niet eens de moeite genomen om een watertank te voorzien en worden de dieren gewoon levend op ijs gelegd. Blootgesteld aan lucht, verzwakt hun conditie zienderogen en uit het water sterven ze in elk geval na enkele dagen. “De kers op de taart van deze inhumane lijdensweg: de dieren worden onbedwelmd gekookt of levend doormidden gesneden. Iets wat we gelukkig nooit met gewervelde dieren zouden doen…“

Pijn

Recent wetenschappelijk onderzoek (door, onder andere, professor Bob Elwood van Queen's University Belfast) toont aan dat schaaldieren, denk maar aan krabben en kreeften, bij blootstelling aan schadelijke prikkels niet reflexmatig reageren maar dat de dieren echt pijn ervaren. Ook een prominente groep hersenwetenschappers uit verschillende disciplines (neurowetenschap, neurofysiologie, neurofarmacologie, neuroanatomie en computationele neurowetenschap) ondertekenden de Cambridge Declaration on Consciousness[2] waarmee zij verklaren dat niet enkel mensen maar ook gewervelde en ongewervelde dieren beschikken over (een vorm van) bewustzijn, gevoel en pijnbeleving.

Drie op vier Vlamingen bewust van pijn bij kreeften

Een steeds groter deel van de bevolking is zich ook bewust van deze wetenschappelijke realiteit: 83% van de Vlamingen is er zich bewust van dat kreeften pijn voelen. Sterker nog: 3 op 4 Vlamingen vindt dat kreeften pijn voelen als ze levend gekookt worden en 80% is van mening dat ze pijn voelen als ze levend doormidden gesneden worden.

“We kunnen dus niet langer tolereren dat jaarlijks bijna 4 miljoen kreeften, die in België ingevoerd worden, onbedwelmd en dus op een wrede manier aan hun einde komen. Het is onze ethische verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk lijden bij de kreeft te voorkomen. Zeker wanneer dat lijden (technisch) vermijdbaar is.  Wij vragen dan ook aan de drie regionale dierenministers om, net zoals reeds in Zwitserland gebeurd is, een verbod in te voeren op het levend koken en levend doormidden snijden van kreeften.” Een dergelijk verbod zou de steun krijgen van het grote deel van de bevolking: 67% van de Vlamingen gaat ermee akkoord dat er een wettelijk verbod moet komen op het doden van kreeften zonder bedwelming.

Diervriendelijker dodingsapparaat: Crustastun

Crustastun is een verdovings- en dodingsapparaat om kreeft te bereiden zonder dat het vlees van de kreeft ‘sappigheid’ en ‘soepelheid’ verliest. Het schakelt binnen 1 seconde de pijngewaarwording uit en kan het dier doden na 5 seconden. “Het argument van chef-koks en amateurkoks dat er geen enkele andere methode bestaat die de kwaliteit van het product (kreeft) bewaart, is dus dikke nonsens.”

Via zijn campagne roept GAIA iedereen op om de petitie te tekenen op www.gaia.be. 

[1] Representatieve steekproef afgenomen door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van GAIA tussen 6 maart en 10 maart 2020. Alle genoemde cijfers en percentages in dit persbericht zijn afkomstig uit dat onderzoek.

[2] http://fcmconference.org/img/CambridgeDeclarationOnConsciousness.pdf

--- Einde bericht ---

Meer informatie
Contact
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

Rapport: kreeften ervaren pijn (2020)

PDF - 6.0 Mb

Enquête Ipsos 2020 Vlaanderen

PDF - 2.4 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be