Nieuwe documentaire toont mishandeling, verwaarlozing en fraude Argentijnse paarden

Argentijns paardenvlees miljoenenindustrie in België

Brussel, 2 oktober 2020 – De weg van Argentijns paardenvlees naar ons land ligt nog steeds bezaaid met enorm veel mishandeling, verwaarlozing en fraude. Dat blijkt uit de nieuwe documentaire “Cinco Corazones” van multimediabedrijf Posibl waarin ook beelden van GAIA worden getoond. De documentaire is gebaseerd op meer dan drie jaar onderzoek. “België is na Nederland en Italië de grootste importeur van paardenvlees uit Argentinië (2019: 2.218 ton goed voor meer dan 10 miljoen euro)”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Hoewel de importcijfers hoog liggen, eet de Belg amper paardenvlees: in 2019 lag de consumptie per inwoner op 500 gram. Het grootste deel wordt dus opnieuw geëxporteerd. “Het wordt hoog tijd dat alle Belgische supermarkten stoppen met de verkoop van martelvlees afkomstig uit Argentinië. Bovendien moet de EU de import van paardenvlees uit Latijns-Amerika verbieden. Ons eerste onderzoek over het paardenleed in Latijns-Amerika dateert van 2010. De industrie maakte intussen veel beloftes, denk maar aan het label Respectful Life van de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) waar de KU Leuven bij betrokken is. Maar de realiteit is er niet op verbeterd.” Dat blijkt ook uit de laatste audit die de Europese Commissie uitvoerde in Argentinië (februari – maart 2020) in een verzamelcentrum. “De audit maakt brandhout van het idee dat door de overheid iets van maatregelen, laat staan doeltreffende, wordt genomen ter bescherming van het paardenwelzijn.” 

De documentairefilm “Cinco Corazones” toont de wrede werkelijkheid achter het leven van Argentijnse paarden, die vanaf hun geboorte tot het moment van hun dood aan allerlei vormen van mishandeling worden blootgesteld. Op dit moment is Argentinië de belangrijkste exporteur van paardenvlees ter wereld. In 2010 voerde GAIA zijn eerste onderzoek in Argentinië. Een aanhoudende campagne leidde ertoe dat tal van Belgische supermarkten stopten met paardenvlees aan te kopen uit die landen. Aldi, Delhaize, Makro en Colruyt verkopen enkel nog paardenvlees uit Europa, Lidl verkoopt zelfs helemaal geen paardenvlees meer. Carrefour, Match en Renmans blijven echter paardenvlees uit Latijns-Amerika verkopen. 

Respectful life? Eerder a miserable life!

In 2015 verbood Europa de import van paardenvlees uit Mexico en Brazilië. Datzelfde jaar werd ‘Respectful Life’ geboren, een initiatief van FEBEV waar de Katholieke Universiteit Leuven bij betrokken is, bedoeld om het dierenwelzijn te verbeteren. Onderzoekers van de KU Leuven voeren bedrijfsbezoeken (slachthuizen en verzamelplaatsen) uit in onder meer Argentinië. Maar dat blijkt een maat voor niets. De bezoeken gebeuren aangekondigd en de slachthuizen bereiden zich er telkens op voor. “Wanneer gaat Febev erkennen dat hun hele Respectful Life label niet meer dan een holle term is? Jaar na jaar bewijzen wij welke lijdensweg de paarden, bestemd voor de slacht, in Argentinië ondergaan. Respectful life? Eerder a miserable life!”

Audit

De laatste audit van de Europese Commissie maakt trouwens ook brandhout van het idee dat er iets van maatregelen worden genomen in Argentinië ter bescherming van het paardenwelzijn. De audit schrijft zwart op wit dat er structurele problemen zijn bij de instanties die het paardenwelzijn in de slachthuizen moeten controleren. “Ondanks de grote aantallen paarden en de aard van deze dieren (ze zijn op het einde van hun leven) hebben noch de eigen controles van de exploitant, noch de bestaande officiële controles enige gezondheids- en/of welzijnsproblemen geïdentificeerd of gedocumenteerd over een langere periode. Gezien het feit dat de dieren met zoveel zijn en de aard van de dieren acht het auditteam de afwezigheid van dergelijke gevallen hoogst onwaarschijnlijk.” Het excuus van de eigenaar “dat hij enkel gezonde dieren koopt”, kon het team niet overtuigen.

 “Cinco Corazones” legt nog maar eens de vinger op de Argentijnse paardenwonde. Martin Parlato, CEO & Oprichter van Posibl. en regisseur van de documentaire: "In 2017 begonnen we met een diepgaand onderzoek dat 3 jaar duurde en dat de extreme wreedheid jegens paarden in Argentinië aan het licht brengt. 5 Corazones dwingt ons om niet onverschillig te zijn voor de pijn en het misbruik van de paarden en zet er ons toe aan onze inspanningen te verdubbelen om een einde te brengen aan de wreedheid. De Argentijnen verdienen te weten wat er met de paarden in hun eigen land gebeurt, en de Europeanen verdienen te weten welke wreedheden er verborgen zitten achter het vlees dat ze op hun bord leggen en in hun mond stoppen. Het is tijd om stop te zeggen en dit nobel dier een waardig bestaan te bieden.”

Carrefour, Match en Renmans
GAIA roept de consument op om geen paardenvlees meer te kopen uit Latijns-Amerika en andere overzeese landen. “Verder dringen we er bij de Europese Commissie op aan om de import uit die landen te verbieden, zoals eerder gebeurde met paardenvlees uit Mexico en Brazilië. En last but not least kan iedereen via www.gaia.be een protestmail sturen naar de supermarkten (Carrefour, Match en Renmans) die nog paardenvlees uit Latijns-Amerika verkopen.” 

Audit Europese Commissie

PDF - 468 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be