Nieuwe peiling Ipsos: meer dan 70% van de Vlamingen wil kippen uit de kooi

GAIA lanceert nieuwe campagne en eist Vlaams verbod op houden van legkippen in kooien

Brussel, 9 mei 2022 - In Vlaanderen hebben meer dan 3.000.000 kippen een leefruimte ongeveer zo groot als een A4’tje. Deze wrede, dieronwaardige behandeling van kippen is in Wallonië al verboden. Met een open brief in de Vlaamse kranten en duizenden in het oog springende affiches in het straatbeeld (vanaf dinsdag 10 mei) roept GAIA de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om een einde te maken aan die miserie en dus miljoenen kippen in Vlaanderen een beter leven te geven. Bovendien is dat ook wat de Vlaming wil, blijkt uit een opiniepeiling uitgevoerd bij een representatief deel van de Vlamingen door Ipsos in april 2022.

 

In Vlaanderen zitten meer dan 3,2 miljoen leghennen in zogenaamde ‘verrijkte’ kooien. In zo’n kooien bedraagt de ruimte per kip ongeveer 1 A4-pagina met veel te weinig scharrelmateriaal. De conventionele batterijkooien, waarin kippen slechts twee derde van een A4 ruimte kregen, zijn al sinds 2012 verboden in de EU, maar de zogenaamde verrijkte kooien, met ongeveer een A4 ruimte per kip, zijn nog toegelaten.

 

De kippen beschikken in zo’n ‘verrijkte’ kooien ook maar over één legnest, wat er in feite op neerkomt dat als er een kip op het legnest zit, al de andere moeten wachten. En de zitstok wordt er veel te laag aangebracht, zodat de dieren het ding helemaal niet als een zitstok beschouwen. Hun verenkleed raakt er zo sterk beschadigd dat ze na 13 maanden, wanneer ze uit de kooi komen, amper nog pluimen hebben.

 

Waarom eist GAIA nu dat dit verbod op het houden van kippen in kooien er komt? Omdat de uitfasering van het kooisysteem voor kippen opgenomen werd in het Vlaams regeerakkoord. Die belofte moet nagekomen worden door de politici.

 

Vlamingen bereid om meer te betalen

Uit een opiniepeiling die GAIA in april 2022 liet uitvoeren door Ipsos blijkt bovendien dat bijna drie kwart van de Vlamingen akkoord gaat met de stelling dat het houden van kippen in kooien verboden moet worden.

 

Alle resultaten op een rij:

 

1. Bijna drie kwart van de Vlamingen (72%) gaat akkoord met de stelling dat het houden van kippen in kooien verboden moet worden. Slechts 8% is het niet eens met de stelling, de overige 20% staat er neutraal tegenover.

 

2. Voor elke tegenstander van het verbod op het houden van kippen in kooien zijn er dus 9 voorstanders. ​

 

3. De helft van de Vlamingen is goed of zeer goed op de hoogte van het verschil tussen kooikippen, scharrelkippen en kippen met vrije uitloop. Vlamingen ouder dan 55 jaar zijn beter op de hoogte. Slechts 8% beweert niet op de hoogte te zijn van de verschillende manieren waarop kippen gehouden worden.

 

4. Meer dan de helft van de Vlamingen (55%) let op de manier waarop kippen gehouden zijn bij de aankoop van eieren. Nog eens 1 op 4 Vlamingen of 25% doet dat soms. Maar wat betreft de aankoop van voedingsproducten die eieren bevatten, houdt slechts 12% van de Vlamingen meestal rekening met de manier waarop kippen gehouden worden. Nog eens 21% of 1 op 5 Vlamingen doet dat soms.

 

5. 8 op 10 Vlamingen is bereid om meer te betalen voor eieren van scharrelkippen of kippen met vrije uitloop. Meer dan een derde van de Vlamingen is zelfs bereid om de helft meer te betalen. 65% van de Vlamingen is bereid om 2 euro te betalen voor 6 eieren van een scharrelkip of kip met vrije uitloop, wetende dat 6 eieren van een kooikip 1,50 euro kosten. ​

 

6. Bij voedingsproducten waarin eieren verwerkt zijn, ligt de betalingsbereidheid lager dan bij eieren zelf. Toch zijn nog steeds 7 op 10 Vlamingen bereid om meer te betalen voor producten waarin eieren van scharrelkippen of kippen met vrije uitloop verwerkt zijn. 47% van de Vlamingen is bereid 2,50 euro te betalen voor voedingsproducten met eieren van een scharrelkip of kip met vrije uitloop wetende dat voedingsproducten met eieren van een kooikip 2 euro kosten.

 

Maatschappelijk draagvlak

Dat bijna drie kwart van de Vlamingen voor een verbod is op het houden van kippen in kooien, is veelzeggend. Slechts 8% (minder dan 1 op 10) is tegen zo’n verbod. Het maatschappelijk draagvlak voor minister Weyts om zo’n verbod in te voeren is duidelijk groot genoeg. We vragen minister Weyts dan ook met aandrang om niet langer te talmen. Tijd om de kooien buiten te kippen, Ben.

 

EINDE

 

Meer info:

GAIA-directeur Ann De Greef: 0477 53 42 02

 

Waar kan u de affiches in het straatbeeld zien? Doorheen heel Vlaanderen vanaf dinsdag 10 mei. Adressenlijst beschikbaar op aanvraag.

Bijlage

Deze foto's zijn rechtenvrij en dus vrij te gebruiken:

Het Ipsos-rapport over de opiniepeiling:

Kippen_kooien_Ipsos_report.pdf

PDF - 3.5 Mb

Open brief aan Ben Weyts in Vlaamse kranten:

Kippen_kooien_open brief_2022_Weyts.pdf

PDF - 1.2 Mb

Affiches in het straatbeeld:

Kippen_kooien_GAIA-affiches-Mockups.pdf

PDF - 756 Kb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be