Nieuwe video Dustin Brown: actrice Mena Suvari steunt anti-bontcampagne GAIA

Brussel, 11 december 2020 – In de nieuwe video ‘Hide’, van de hand van regisseur Dustin Brown, tonen GAIA en de Fur Free Alliance[1] de wreedheid verbonden aan de bontindustrie. Van de vos die genadeloos wordt gevangen en afgeknald tot de Chinese naaister die de bontjas moet maken: allemaal zijn ze het slachtoffer van een wreed, barbaars en achterhaald “mode”artikel. De hoofdrol is voor niemand minder dan actrice Mena Suvari, gekend van onder meer American Beauty en Rumor has it.

De vandaag gelanceerde video ‘Hide’ volgt drie onderling verbonden verhalen: die van de pelsjager die de vos doodt over de naaister die de bontjas maakt tot de consument, vertolkt door Mena Suvari, die de bontjas koopt. De bedoeling is duidelijk: de consument laten nadenken over de hypocrisie om sommige dieren, waaronder honden, lief te hebben en de dood van anderen, waaronder vossen, te ondersteunen. “De video is een krachtige manier om duidelijk te maken dat achter elke bontmantel, achter elke schoen met bont, achter elke bontmuts enorm veel dieren- en mensenleed zit”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “We willen de consument laten nadenken: is dit echt een product dat je wilt kopen?”

Krachtige boodschap

"Ik ben vereerd om samen met GAIA en de Fur Free Alliance te mogen werken aan dit project”, zegt Mena Suvari. “Ik heb altijd al de noodzaak gevoeld om meer bewustzijn te brengen over welke kleren we dragen en wat we beschouwen als “modieus”. Het is niet nodig om dieren te dragen. Ik ben daarom oprecht dankbaar dat ik mijn steentje kan bijdragen om een krachtige boodschap over te brengen en te laten zien hoe de bontindustrie een negatieve impact heeft op zovelen.”

"Hide" is een vervolg op Browns virale hit "Casa de Carne" uit 2019, die het probleem van dierenleed in de voedselproductie belichtte en meerdere prijzen won. "Het was een ongelooflijke ervaring om samen te werken met Mena Suvari, GAIA en de Fur Free Alliance," aldus Brown. "Ik ben dankbaar voor de kans om een verhaal te vertellen over de inherente wreedheid van de bonthandel. Of het nu gaat om een vos die gevangen zit in Noord-Amerika, een nerts op een pelsdierhouderij in Europa, of een fabrieksarbeider in China, ze zijn allemaal verbonden door een systeem van uitbuiting. Het onderliggende thema is dan ook medeleven.”

Anaal geëlektrocuteerd

Samen met de Fur Free Alliance ijvert GAIA voor een wettelijk verbod op bontproductie in zoveel mogelijk landen wereldwijd. In België werd na jarenlang campagne voeren door GAIA een verbod op pelsdierhouderijen goedgekeurd in de drie regio’s. Uiterlijk op 1 december 2023 zal ons land pelsdierkweekvrij zijn. Ook in andere landen, denk maar aan het Verenigd Koninkrijk, Bosnië, Oostenrijk en Kroatië, geldt reeds een verbod op de productie van dieren voor bont. Toch doet de bontindustrie wereldwijd nog miljoenen pelsdieren lijden. Als ze niet gevangen worden in wildklemmen en dagenlang lijden om vervolgens een kogel in het hoofd te krijgen, worden ze opgesloten in piepkleine draadgazen kooien om erna vergast, anaal geëlektrocuteerd of doodgeknuppeld te worden. 

Gelukkig bannen ook steeds meer modemerken, denk maar aan Armani, Gucci, Hugo Boss en Versace, bont. “Onze lijst van “Handelaars zonder bont” wordt steeds langer”, zegt De Greef. “Ook steeds meer Belgische modemerken, zoals JBC en Torfs, sluiten zich aan. Maar als de video één ding heel duidelijk maakt dan is het dat ook de consument een verpletterende verantwoordelijkheid heeft.”

[1] De Fur Free Alliance is een internationale coalitie van 40 dierenorganisaties, die ijveren voor een bontvrije wereld en die in België vertegenwoordigd wordt door GAIA. De Fur Free Alliance is de initiatiefnemer van het internationale “Handelaar zonder Bont programma”, dat ook door almaar meer Belgische modemerken onderschreven wordt. Deze lijst kan u raadplegen op www.handelaarszonderbont.be.

Meer info:

Contact
Ann De Greef, directeur van GAIA: 0477 53 42 02

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be