Nieuwe videobeelden onthullen wrange realiteit achter productie Waalse ‘artisanale’ foie gras

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “De maskers vallen af”

Brussel, 16 december 2021 - Uit een onderzoek van GAIA bij verschillende foie gras-kwekers in Wallonië, blijkt dat achter het label ‘artisanaal’ iets heel anders schuilgaat dan hetgeen mensen zich voorstellen bij ambachtelijke productie. Vuiligheid, miserie, dierenleed en dierenmishandeling troef, dat is wat GAIA aantrof. De nieuwe videobeelden die GAIA vandaag verspreidt, staan haaks op wat foie gras-producenten over zichzelf beweren en stroken allerminst met wat ze de mensen doen geloven.

Artisanaal, ambachtelijk geproduceerde foie gras: hét mantra waarmee de Waalse foie gras-producenten de indruk wekken dat ze veel zorg dragen voor het dierenwelzijn en dat ze diervriendelijk te werk gaan. Niets blijkt minder waar.

Louis Legrand: allesbehalve ‘vijfsterrenhotel’

Vorige week nog mocht de Waalse foie gras-producent Louis Legrand uit Templeuve doodleuk in de Waalse krant La Meuse (van 9 december) vertellen hoe goed de eenden het wel hebben op zijn boerderij. “Het is hier een vijfsterren voor eenden”, verkondigde Legrand zonder scrupules.

De beelden van GAIA tonen iets heel anders. Bij Legrand worden zieke en gewonde dieren de nek omgewrongen, waarna ze lange tijd zieltogend liggen te spartelen. GAIA trof er ook eenden met ernstig misvormde snavels aan (volgens dierenartsen veroorzaakt door brutaal dwangvoederen) (zie foto's als bijlage). We zien ook hoe een man in het eendenhok urineert (Louis Legrand zelf?). Allesbehalve een vijfsterren dus. Of is dat wat we onder ‘artisanaal’ moeten verstaan?

Ferme de la Sauvenière:  hoe cynisch kan men zijn?

Bij Ferme de la Sauvenière (Florennes) troffen we aan hoe jonge eenden moeite hebben om op hun poten te blijven staan en er zelfs doorzakken. GAIA zag ook hoe de dieren in deerniswekkende toestand en in ranzige omstandigheden vuil en op elkaar gepakt zitten in kleine transportkratten.

Uit documenten die GAIA ter plaatse aantrof, blijkt dat er op een tijdsspanne van één week, in casu van 25/03/2021 tot 01/04/2021 200 eenden naar destructiebedrijf Rendac in Ciney gestuurd werden, m.a.w. 200 eenden stierven op een week tijd of werden tijdens die periode afgekeurd. Zo goed hebben de dieren het dus op deze artisanale boerderij, die als voorbeeld voor de sector wordt opgevoerd.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “En dan maar van de daken roepen hoe ‘ambachtelijk’ ze daar wel werken met het grootste respect voor het dierenwelzijn. Consumenten van foie gras worden daar voortdurend mee om de oren geslagen. Maar ze worden zonder de minste scrupules misleid. Hoe cynisch kan men zijn?”

Daniël Malotaux: sanitaire tijdbom

Bij Daniel Malotaux (Meux) tenslotte is de smerigheid niet om aan te zien: een sanitaire tijdbom. Ook daar troffen we op elkaar gepakte, gewonde eenden aan in kleine groepskooien op een metalen roostervloer waarin de dieren hun vleugels niet kunnen spreiden. En de beelden tonen hoe er pneumatisch gedwangvoederd wordt, een uiterst intensieve methode. Tijdens een periode van twaalf tot veertien dagen wordt een vette maïsbrei tweemaal per dag onder hoge druk in de slokdarm gespoten tot in de voormaag. Doel is om de lever van de eenden 7 tot 10 keer groter te maken dan een normale lever. Dat leidt tot leversteatose, waardoor de lever z’n vermogen verliest om te ontgiften, en de eenden een veel groter risico lopen op een vroegtijdige dood. Uit de beelden blijkt dan ook dat heel wat eenden, die we bij Malotaux dood in hun kooi zagen liggen, sterven aan deze extreem dieronvriendelijke dwangvoedermethode.

Mortaliteit: hoog

De mortaliteit bij eenden die gedurende twaalf à veertien dagen gedwangvoederd worden voor foie gras, ligt tien tot twintig keer hoger (gemiddeld 2 tot 4 % sterfte) dan in eendenkwekerijen voor vlees (0,2 %), gemeten over eenzelfde periode. Dat blijkt uit Het welzijn van eenden bij de productie van foie gras (2015), het rapport terzake van professor Donald M. Broom en doctor Irene Rochlitz van de universiteit van Cambridge, twee wereldautoriteiten inzake dierenwelzijnswetenschap.

Zeepbel doorprikt

Slotsom: de zogenaamd diervriendelijke want ‘ambachtelijk’ geproduceerde foie gras is een zeepbel die GAIA doorprikt met zijn nieuwe videobeelden van hoe het er echt aan toe gaat in Waalse foie gras-bedrijven. Op basis van deze nieuwe onthullingen wil GAIA dat minstens het dwangvoederen verboden wordt in Wallonië, zoals dat in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het geval is. Twaalf EU-lidstaten hebben het dwangvoederen voor de productie van foie gras reeds verboden, precies omdat die methode zo dieronvriendelijk is. GAIA pleit nu ook voor een verbod op de handel in wrede folterpaté.

Wat doet minister van Dierenwelzijn Tellier?

Eind vorig jaar overhandigde GAIA een petitie met tachtigduizend handtekeningen aan de Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo). Tot nader orde wil minister Tellier van geen verbod weten. Zij zweert bij goede controlesystemen. Vandaag zien we hoe performant die controlesystemen werkelijk zijn: niet dus.

Bekijk hier de videobeelden en de foto’s: https://wetransfer.com/downloads/419c745065d3a554971a66d3d8b3e0ae20211215184839/28e75cea5b5009d9033f21faa763731720211215184905/75b6a6

Videobeelden en foto's vrij te gebruiken.

Als bijlage vindt ook u het rapport van prof. Broom en dr. Rochlitz uit 2015 (zie met name het onderdeel ‘Conclusies’, p. 12-16).

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be