Nieuwjaarsboodschap Jane Goodall aan minister Ben Weyts

“Stop met houden van dolfijnen in gevangenschap”

Brussel, 29 december 2022 - De wereldvermaarde etholoog en VN Boodschapper van de Vrede Jane Goodall richt zich in een videoboodschap rechtstreeks tot Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Goodall roept minister Weyts op om het houden en kweken van dolfijnen in gevangenschap niet meer toe te laten.

Jane Goodall spreekt zich al jaren uit tegen houden en kweken van dolfijnen in gevangenschap. “Dolfijnen zijn hoogst intelligente zoogdieren, die verbazend complexe levens leiden”, vertelt ze.

“Dolfijnen reizen in groep door de grote oceanen. We kunnen onmogelijk voldoen aan hun welzijnsvereisten als we ze gevangenhouden in aquaria”, legt Goodall de vinger op de wonde.

70 kilometer per dag

Dolfijnen in het wild zwemmen wel 70 kilometer per dag. Bedenk daarbij dat het bassin in het Boudewijn Seapark in Brugge maar 850 vierkante meter groot is en slechts zes meter diep. Op die oppervlakte leven de dolfijnen dan ook nog eens met z’n achten samen. Dat is vrijwel niets in vergelijking met hun natuurlijke leefruimte.

“Bezoekers van het Boudewijn Seapark zullen ook niets leren over de ware natuur van dolfijnen, door hen circusachtige kunstjes te zien uitvoeren in ruil voor een dode vis”, maakt Goodall daarnaast ook pijnlijk duidelijk. ​ 

Oproep tot hulp

Met deze videoboodschap doet Jane Goodall in samenwerking met GAIA en het Jane Goodall Institute een rechtstreekse oproep aan minister Ben Weyts en de regering. Zij vraagt om het houden en kweken van dolfijnen in gevangenschap niet meer toe te laten.

Goodall vraagt om de overblijvende dolfijnen in het Boudewijn Seapark naar een zee-opvangcentrum te brengen, waar ze een natuurlijker leven kunnen leiden.

Ze wijst erop dat, in Korea, gevangengehouden dolfijnen vrijgelaten werden uit zo’n opvangcentrum, terug het wild in, uiteraard na een periode van voorbereiding en aanpassing in meerdere fases. “Dolfijnen, met hun grote hersenen, verdienen niets minder dan dat”, besluit Goodall.

GAIA

GAIA-directeur Ann De Greef: “Wij zijn verheugd dat een wereldautoriteit als Jane Goodall zich in duidelijke bewoordingen uitspreekt over de problematiek van de dolfijnen in het Boudewijn Seapark in Brugge. Zij heeft natuurlijk volkomen gelijk dat dolfijnen houden in gevangenschap moet stoppen. Wij verwachten dat Ben Weyts gevolg geeft aan Goodalls oproep, zijn plicht als dierenminister vervult en maatregelen neemt.”

Meer info

Ann De Greef, directeur van GAIA: 0477 53 42 02

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be