Officiële voorstelling van het Animal Disaster Team in aanwezigheid van Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts

 

Gembloux, dinsdag 3 oktober 2023 – Op de vooravond van Werelddierendag werd vandaag in Gembloux de officiële start gegeven voor het Animal Disaster Team (ADT), een reddingsteam dat steeds klaarstaat om over heel België dieren in nood te hulp te schieten in geval van natuur-, industriële of door de mens veroorzaakte rampen. Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en vertegenwoordigers van het kabinet van Waals Minister van Dierenwelzijn Tellier waren aanwezig op de opening.

Het ADT is een gezamenlijk initiatief van drie Belgische dierenbeschermingsorganisaties, namelijk GAIA, UWPA (Union Wallonne pour la Protection Animale) en FéFRACAF (Fédération Francophone des Refuges Agréés pour Chevaux et Animaux de Ferme).
Het initiatief ontstond na de overstromingen in Wallonië van 2021, toen duidelijk werd dat ook de dieren een reddingsdienst nodig hadden.

Lara Sohet, coördinatrice van ADT, legt uit: “We waren erg aangedaan door de menselijke en materiële tol van deze overstromingen, maar we waren ook zeer bezorgd over het lot van de vele dieren. Bij grote rampen hebben ook dieren recht op de best mogelijke noodhulp. De overstromingen maakten duidelijk dat ons land dringend een nooddienst voor de verzorging en het transport van dieren nodig had, die in zulke rampscenario’s kan worden ingezet.”

Tijdens de voorstelling van het project werden het team, de uitrusting en beschikbare voertuigen van ADT gepresenteerd. Het Animal Disaster Team beschikt onder meer over voertuigen voor dierenvervoer (terreinwagen, kleine en grote vrachtwagens, een voor de redding van dieren ingerichte bestelwagen), reddingsmateriaal voor paarden en boerderijdieren (telescopische lift) en voertuigen en materiaal voor interventies op het water (zodiac-boot).

Interventie bij rampen

Op het terrein kan het ADT dieren in nood opvangen en vervoeren. De dieren kunnen vervolgens worden teruggebracht naar hun eigenaren of worden overgebracht naar verschillende opvangcentra.

“Tijdens de overstromingen van 2021 lieten vele dieren het leven en raakten er nog meer verloren. De dieren, die gered konden worden, werden bij gebrek aan coördinatie naar de 4 uithoeken van het land gestuurd. Deze ervaring leerde ons, dat het essentieel is om in geval van een ramp een praktische oplossing te kunnen bieden”, legt GAIA-Voorzitter Michel Vandenbosch uit. ​
Fabrice Renard, vicepresident van de UWPA, voegt hieraan toe: “ADT kan 24 uur per dag en 7 dagen per week in heel België haar mensen en middelen inzetten waar nodig.”


ADT is zich bewust van de complexiteit van reddingsoperaties op het terrein en zal daarom een aanvullende expertise leveren en enkel ingrijpen op verzoek van de autoriteiten en ter ondersteuning van de reddingsdiensten.

Ondersteuning aan asielen

Naast interventie bij rampen of incidenten kan het ADT ook ondersteuning bieden aan asielen bij grote operaties of inbeslagnames, en dit door het ter beschikking stellen van expertise en specifiek materiaal (materiaal of voertuigen).

Meer informatie: 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be