Onverdoofd slachten: GAIA spant rechtszaak aan tegen Brussels Gewest

Informatie onder embargo tot 12 maart 2024, 7u

 

Brussel, dinsdag 12 maart 2024 – Onverdoofd slachten: GAIA daagt Brussels Gewest voor de rechtbank en roept politici op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

De grote lacune in de nieuwe Brusselse Dierenwelzijnscodex

De Brusselse Dierenwelzijnscodex, die binnenkort aan het parlement wordt voorgelegd en die dieren in de toekomst beter moet beschermen, bevat nog steeds geen bepaling die onverdoofd slachten verbiedt en voorafgaandelijke verdoving verplicht.  En dit terwijl in Brussel jaarlijks zo’n 30.000 dieren zonder verdoving worden geslacht. 

Voor dierenrechtenorganisatie GAIA gaat het om een onaanvaardbare lacune. Het recente arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (13 februari 2024) in deze kwestie, na het EU-Hof van Justitie en het Belgisch Grondwettelijk Hof het derde hoogste gerechtshof dat het Vlaamse en Waalse verbod terzake valideert, is een reden temeer om onverdoofd slachten ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet langer toe te laten. 

Als reactie op de hardnekkige weigering om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een verbod op onverdoofd slachten op te nemen in de ​ Codex Dierenwelzijn heeft GAIA, met Meester Marc Uyttendaele en Meester Victorine Nagels, die GAIA vertegenwoordigen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gedagvaard en een schadeclaim ingediend. 

 

Grondwetspecialist Meester Marc Uyttendaele legt uit: “Met deze dagvaarding willen we het Brussels Gewest ertoe aanzetten de wetgeving met betrekking tot het ​ onverdoofd slachten te herzien in het licht van de recente ontwikkelingen. Indien dit niet gebeurt, eist GAIA een dwangsom van10 euro voor elke onverdoofde slachting.” ​ 

1 op de 3 Brusselaars is bereid om op andere partij te stemmen

Een recente opiniepeiling, die in opdracht van GAIA door onderzoeksbureau IPSOS werd uitgevoerd (februari 2024) toont aan dat maar liefst 1 op de 3 Brusselaars (32%) op een andere partij zou stemmen indien de partij, waar hun politieke voorkeur momenteel naar uitgaat, ​ onverdoofd slachten niet zou verbieden. 

De enquête wijst ook dat uit dat bijna 8 op de 10 Brusselaars (77%) voorstander zijn van of neutraal staan tegenover een verbod op onverdoofd slachten.

Tot slot toont de enquête dat vrijwel alle Brusselaars (93%) zijn begaan met het welzijn van dieren. 

Brusselse parlementsleden: maak einde aan onverdoofd slachten

GAIA wil dat de Brusselse parlementsleden eens en voorgoed een einde maken aan een ernstige, wetenschappelijk aangetoonde vorm van vermijdbaar dierenleed en verdoving wettelijk verplichten in lijn met de arresten van het EU-Hof van Justitie (2020), het Belgisch Grondwettelijk Hof (2021) en het Europees Hof van de Mensenrechten. De dierenrechtenorganisatie start daarom op 12 maart een nieuwe campagne en voert verschillende acties: 

  • In de voormiddag delen tientallen actievoerders aan het Centraal Station zo’n 5000 omdraaiblikken met het geluid van een blatend schaap uit. De omdraaiblikken symboliseren de schapen en geiten, die nog voor de verkiezingen in juni zonder verdoving geslacht worden in Brussel. Zo wil GAIA de Brusselaars de kans geven om de stem van deze dieren te laten horen.
  • Op het Poelaertplein, niet toevallig tegenover het justitiepaleis, wordt een gigantische affiche van 60m2 uitgerold.
  • Verder start een postercampagne en worden radiospots uitgezonden op nationale radiozenders.
  • Twee trucks voorzien van het campagnebeeld zullen enkele dagen door de Brusselse straten rijden in de buurt van de hoofdzetels van verschillende politieke partijen.

Brusselaars, laat uw stem horen voor de dieren ! 

Met zijn campagne roept GAIA de Brusselaars op om contact op te nemen met de parlementsleden en hen te vragen onverdoofd slachten eindelijk wettelijk te verbieden, voorafgaandelijke verdoving te verplichten en een verbod zoals in Vlaanderen en Wallonië te doen opnemen in de Brusselse Dierenwelzijnscodex.

“We willen de publieke opinie mobiliseren om een einde te maken aan de laffe en lakse houding van de Brusselse politici. In 2022 heeft het wetsvoorstel dat een verbod beoogde, het niet gehaald. Het scheelde weliswaar maar vier stemmen. Verenigingen van dierenartsen stonden achter het wetsvoorstel en de hoogste rechtsinstanties hadden het verbod in Vlaanderen en Wallonië gevalideerd. Genoeg vermijdbaar dierenleed. Brusselse politici moeten nu eindelijk eens bewijzen dat ze het dierenwelzijn, de wetenschappelijke consensus en de wijsheid van niet minder dan 34 rechters van de hoogste gerechtshoven ernstig nemen en laten primeren boven plat electoraal opportunisme,” aldus GAIA-Voorzitter Michel Vandenbosch.

Ter herinnering: De Federation of Veterinarians of Europe (FVE), waarbij meer dan 300.000 praktiserende dierenartsen zijn aangesloten, en de Belgische Union Professionnelle Vétérinaire zijn het erover eens dat onverdoofd slachten in alle omstandigheden "onaanvaardbaar" is. Bovendien hebben zowel het Hof van Justitie van de Europese Unie (2020), het Belgisch Grondwettelijk Hof (2021) als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld (2024) dat een verbod op onverdoofd slachten zoals in Vlaanderen en Wallonië niet in strijd is met de vrijheid van godsdienst en geen vorm van discriminatie maar noodzakelijk, proportioneel en beantwoordt aan een legitieme vraag van publieke moraal. 

Maar laten we vooral het dierlijk leed niet uit het oog verliezen: de doodsstrijd van een dier, dat zonder verdoving wordt geslacht, kan lang duren – tot wel 12 minuten bij runderen. 


Meer informatie:

Ipsos Opiniepeiling februari 2024.pdf

PDF - 1.6 Mb

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be