Opiniepeiling Dierenwelzijnsbeleid in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

GAIA-prioriteiten 2014-2019 krijgen brede steun Brusselaars

De Brusselaars hechten meer belang aan Dierenwelzijn dan aan Plaatselijk Bestuur, Ruimtelijke Ordening en Toerisme. Dat blijkt uit een opiniepeiling, uitgevoerd door IPSOS, in opdracht van GAIA. De prioriteiten van de dierenrechtenorganisatie voor de legislatuur 2014-2019 krijgen de steun van een overgrote meerderheid van de Brusselaars. Een duidelijke boodschap voor de Brusselse regering (1), die ongeveer een jaar geleden werd gevormd.

Zo is een grote meerderheid van de Brusselse bevolking voorstander van een verbod op proeven op honden en katten (96% van de bevraagden die veel belang hechten aan Dierenwelzijn, en 79% van hen die Dierenwelzijn minder belangrijk achten). Ook een verbod op onverdoofd ritueel slachten kan rekenen op de instemming van de Brusselaars (respectievelijk 93 en 80% van de bevraagden), net als de oprichting van een Centrum voor alternatieven voor dierproeven (92 en 83%).

“Dit zijn opmerkelijke en uiterst bemoedigende resultaten”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Ze ondersteunen onze stelling dat de maatschappij – én de politiek – steeds meer belang hechten aan dierenwelzijn. Het verschil met de periode waarin GAIA werd opgericht, bijna een kwarteeuw geleden, is groot.”

Andere prioriteiten die bovenaan de hitlijst eindigen: een verbod op proeven op apen (93% van de bevraagden die veel belang hechten aan Dierenwelzijn is pro, tegenover 77% van hen die Dierenwelzijn minder belangrijk achten), de toekenning aan dieren van een status van voelende wezens in het burgerlijk recht, en de verplichte sterilisatie van huiskatten. Dat laatste wordt door bijna 80% van de Brusselaars als een prioriteit beschouwd, ongeacht het belang dat ze hechten aan Dierenwelzijn. Bijna 7 op de 10 Brusselaars vinden ook dat er een verbod moet komen op het dwangvoederen van eenden voor de productie van foie gras. 

“Uit deze peiling blijkt overduidelijk dat onze prioritaire objectieven voor deze legislatuur zeer breed gedragen worden door de Brusselaar”, besluit Michel Vandenbosch. “Wat een kwarteeuw geleden als radicale of extreme verzuchtingen gepercipieerd kon worden, is nu mainstream.” Daarom roept GAIA de Brusselse regering en meer bepaald staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) op om de prioriteiten rond Dierenwelzijn met gepaste beleidsmaatregelen te realiseren. Daarvoor rekent GAIA ook op de Brusselse parlementsleden.

Tot slot onderzocht IPSOS de mening van de Brusselaars over de maximale straffen (2) die dierenmishandelaars riskeren. Zijn die straffen streng genoeg, was de vraag. 80% van de Brusselaars die veel belang hechten aan Dierenwelzijn oordeelt van niet. Dat percentage valt terug tot 47% bij de bevraagden die Dierenwelzijn minder belangrijk achten. Niettemin opmerkelijk dat in die groep slechts 5% de straffen té streng vindt.

---Einde Bericht---

(1) De bevoegdheid van Dierenwelzijn is sinds 1 juli 2014 geregionaliseerd, en werd terecht gescheiden van Landbouw. Vorig jaar heeft GAIA sterk op die splitsing aangedrongen bij de regeringsonderhandelaars.

(2) De wet betreffende de bescherming en het welzijn van dieren legt maximumstraffen op, van 1 tot 6 maanden gevangenis en boetes tot 12.000 euro, voor handelingen waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak pijn, letsel of verminking ondergaat.

Opiniepeiling IPSOS: volledig dossier

PPTX - 1.8 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be