GAIA-prioriteiten 2014-2019 krijgen brede steun Vlamingen

Ongeziene opiniepeiling over Dierenwelzijnsbeleid

De Vlamingen hechten meer belang aan Dierenwelzijn dan aan Cultuur, Stedenbeleid, Inburgering, Landbouw, Toerisme en nog een viertal andere bevoegdheden. Dat blijkt uit een opiniepeiling, uitgevoerd door IPSOS, in opdracht van GAIA. De prioriteiten van de dierenrechtenorganisatie voor de legislatuur 2014-2019 krijgen de steun van een overgrote meerderheid van de Vlamingen. Een duidelijke boodschap voor de Vlaamse regering (1), die bijna een jaar geleden werd gevormd.

Zo zijn bijna 9 op de 10 Vlamingen voorstander van een verbod op onverdoofd ritueel slachten (93% van de bevraagden die veel belang hechten aan Dierenwelzijn, en 86% van hen die Dierenwelzijn minder belangrijk achten). Ook een verbod op het kweken van pelsdieren voor bont kan rekenen op de instemming van de Vlamingen (respectievelijk 93 en 81% van de bevraagden), net als een verbod op het dwangvoederen van eenden voor foie gras (94 en 79%).

“Een algemeen verbod op onverdoofd ritueel slachten is voor de Vlamingen duidelijk een topprioriteit”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het recente verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren tijdens het offerfeest is een eerste stap in de goeie richting. Maar een totaaloplossing dringt zich op: een wettelijk verplichte verdoving bij álle rituele slachtingen, die het hele jaar door plaatsvinden in de erkende slachthuizen.”

Andere prioriteiten die bovenaan de hitlijst eindigen: het wettelijk verplichten van de sterilisatie of castratie van huiskatten (gemiddeld zijn bijna 9 op de 10 Vlamingen pro), de oprichting van een Centrum voor alternatieven voor dierproeven (gesteund door 92% van de bevraagden die veel belang hechten aan Dierenwelzijn, en 76% van hen die Dierenwelzijn minder belangrijk achten), en de toekenning aan dieren van een status van voelende wezens in het burgerlijk recht. Met dat laatste gaat bijna 80% van de Vlamingen akkoord, ongeacht het belang dat ze hechten aan Dierenwelzijn. Bijna 7 op de 10 Vlamingen vinden ook dat er een verbod moet komen op het chirurgisch castreren van biggen tegen berengeur. 

“Uit deze peiling blijkt dat onze prioritaire objectieven voor deze legislatuur zeer breed gedragen worden door de Vlamingen”, besluit Michel Vandenbosch. “Wat een kwarteeuw geleden nog als radicaal of extreem gepercipieerd kon worden, is nu mainstream.” Daarom roept GAIA de Vlaamse regering en meer bepaald minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om de prioriteiten rond Dierenwelzijn met gepaste beleidsmaatregelen te realiseren – zo mogelijk met de steun van het Parlement.

Tot slot onderzocht IPSOS de mening van de Vlamingen over de maximale straffen (2) die dierenmishandelaars riskeren. Zijn die straffen streng genoeg, was de vraag. Meer dan 1 op de 2 Vlamingen vindt van niet. Bij de Vlamingen die veel belang hechten aan Dierenwelzijn loopt dat op tot 72%.

---Einde Bericht---

(1) De bevoegdheid van Dierenwelzijn is sinds 1 juli 2014 geregionaliseerd, en werd gescheiden van Landbouw. Iets waar GAIA altijd al sterk op had aangedrongen.

(2) De wet over de bescherming en het welzijn van dieren legt maximumstraffen op, van 1 tot 6 maanden cel en boetes tot 12.000 euro, voor handelingen waardoor een dier zonder noodzaak omkomt, of pijn, letsel of verminking ondergaat.

(3) GAIA liet een gelijkaardige opiniepeiling uitvoeren in Brussel en Wallonië. De resultaten liggen er in dezelfde lijn als in Vlaanderen.

Opiniepeiling IPSOS Vlaanderen: volledig dossier

PPTX - 2.0 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be