PAARD STERFT OP WAREGEM KOERSE 2022

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "175 jaar Waregem Koerse is pikzwarte dag voor de paarden"

Brussel, 30 augustus 2022 – Het Franse paard Hyperion de Kerser, vijf jaar, heeft de Prijs Baron Casier, de tweede hindernisren op Waregem Koerse, niet overleefd. Het paard brak zijn rechterbovenarm (humerus). De breuk was zo ernstig dat het paard geëuthanaseerd werd. Hyperion liep de kwetsuur op ergens tussen de Haaghindernis, de Bretoense Muur en de Levende Haag. Hoe Hyperion die breuk opliep is nog niet duidelijk. In de prijs Rally van Waregem, de laatste hindernisren, liep het acht jaar oude Franse paard Thiago des Dunes een licht letsel op. Gelukkig zonder al te veel erg. Thiago Des Dunes stopte voor de hindernis na zijn sprong over de Open Ditch.

 

Vandaag keek, net zoals de voorgaande 30 jaar, een team van GAIA-waarnemers nauwlettend toe op het verloop van de hindernisrennen op Waregem Koerse. ​

Aan elk van de hindernissen voor de paarden stonden GAIA-waarnemers opgesteld. Een gemandateerde dierenarts/paardenspecialist van GAIA waakte er eveneens over de gang van zaken.

 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Weer een dood paard, dat Waregem Koerse dus niet overleefde. Ik ben er ziek van. 175 jaar Waregem Koerse is voor het geëuthanaseerde paard Hyperion, dat een zware breuk opliep, duidelijk geen dag om te vieren geworden. GAIA roept 175 jaar Waregem Koerse dan ook uit tot een pikzwarte dag voor de paarden.”

 

Michel Vandenbosch wil absoluut de precieze oorzaak kennen van de zware kwetsuur van Hyperion. Voor GAIA is 1 paard dood op 29 paarden die aan de start kwamen onaanvaardbaar. “Helaas moet ik vandaag met pijn in het hart vaststellen dat Waregem Koerse lang niet veilig genoeg is voor de renpaarden. Dit kan zo niet verder. Na al onze inspanningen is het duidelijk nog niet voldoende.”

Meer info

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be