Paardenmarkt Torhout : ruimte voor verbetering inzake dierenwelzijn

 

Torhout, 24 juni 2023 – Dit jaar vond de 45e editie van de Torhoutse paardenmarkt plaats. Tijdens deze markt worden paarden naar het stadscentrum gebracht, waar ze tussen 7u ’s morgens en 18:30u ’s avonds te koop worden aangeboden. Zoals elk jaar gingen ook dit jaar waarnemers van GAIA ter plaatse om te evalueren of het dierenwelzijn op deze markt wordt gerespecteerd. 

De waarnemers spraken af met de Torhoutse schepen van dierenwelzijn, Elsie Desmet (CD&V), en namen uitgebreid de tijd om de toestand van de paarden te evalueren. De situatie van de paarden blijkt op vele vlakken vooruitgang te hebben gemaakt sinds de aanstelling van Mevrouw Desmet als schepen. 

Toch stelden de waarnemers van GAIA vast dat er zeker nog ruimte is voor verbetering. Zowel op het marktplein alsook op andere plaatsen stonden paarden, schapen en geiten in de volle zon, zonder mogelijkheid om de schaduw op te zoeken. Gezien de grote hitte hadden meerdere dieren het zichtbaar veel te warm. Hoewel er door de organisatie genoeg water was voorzien, werd spijtig genoeg vastgesteld dat de verkopers/eigenaars hun dieren niet genoeg te drinken gaven. Schepen Desmet, de waarnemers van GAIA én vrijwilligers van de stad Torhout zelf hielpen mee emmers water naar de paarden te brengen. ​ 

GAIA vraagt dan ook dat er op de volgende editie van de paardenmarkt een oplossing komt voor het gebrek aan schaduw. Dieren de hele dag in de vlakke zon laten staan, en dit bij erg hoge temperaturen, is niet aanvaardbaar. Naast een respectvolle en rustige omgang zijn schaduw en vers water voor alle dieren op de markt essentieel, zeker tijdens de warmste maanden van het jaar.

Tot slot stelt GAIA voor om op de volgende editie bij elke eigenaar een naambordje te hangen, zodat iedereen duidelijk weet welke dieren bij wie horen.


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be