Pamflet politieke partij Islam promoot thuisslachtingen

Pamflet politieke partij Islam promoot thuisslachtingen

GAIA-klacht tegen partij ISLAM komt vrijdagmorgen voor rechtbank van eerste aanleg in Brussel

  • Waar: Franstalige rechtbank van eerste aanleg, Poelaertplein, Brussel (Montesquieu gebouw, links van het oude Justitiepaleis)
  • Wanneer: overmorgen, vrijdag 9 september 2016 om 8u45
Brussel, 7 september 2016 – Gisterenochtend legde GAIA klacht neer bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, tegen de politieke partij Islam, die in Brussel en Antwerpen duizenden pamfletten verspreidt waarin leugenachtige en misleidende informatie staat over nochtans wettelijk verboden rituele thuisslachtingen naar aanleiding van het komende offerfeest.  ISLAM beweert dat rituele thuisslachtingen legaal mogen uitgevoerd worden. “Zo worden duizenden Brusselse en Antwerpse moslims, die dit pamflet in hun brievenbus ontvangen, doelbewust voorgelogen en aangezet om een misdrijf te plegen”, klaagt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch aan. Dit is onaanvaardbaar in een rechtsstaat.  De zaak komt nu vrijdag voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

Krachtens de dierenwelzijnswet zijn rituele thuisslachtingen (koninklijk besluit sinds 1988) absoluut verboden. GAIA herinnert eraan dat alle slachtingen dienen te gebeuren in een erkend slachthuis dat aan alle wettelijke vereisten voldoet.

Wat ISLAM enkele dagen voor het offerfeest via deze pamfletten verkondigt, is opzettelijk misleidend, creëert doelbewust verwarring bij de moslimgemeenschap en zet moslims ertoe aan om een schaap, geit of ander gewerveld dier thuis te slachten.  Iedereen die zich schuldig maakt aan dit misdrijf, riskeert een boete van 2000 EUR.

GAIA vraagt dat de rechtbank aan ISLAM (en meer bepaald aan de verantwoordelijke uitgevers van de pamfletten) oplegt dat alle foutieve informatie en misleidende beweringen over de wetgeving aangaande rituele slachtingen, die in de pamfletten voorkomen, worden verwijderd en rechtgezet. Dat kan b.v. door de verantwoordelijken voor de pamfletten te verplichten duidelijk zichtbaar een of meerdere stickers aan te brengen die de wetgeving correct weergeven.  

Michel Vandenbosch: “We eisen en waken erover dat de bestaande regelgeving wordt nageleefd. We leven in een rechtsstaat waarin alle  burgers de wetten moeten naleven. Tegelijk ijveren we voor een klaar en duidelijk verbod op onverdoofde slachtingen, zonder uitzondering voor religieuze gebruiken!”

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in Belgiƫ. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 50.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.


GAIA
Galerie Ravensteingalerij 27 - 1000 Brussels