PERSBERICHT // BOSBRANDEN AUSTRALIË: CARREFOUR BELGIË STOPT MET DE VERKOOP VAN KANGOEROEVLEES

Vorig jaar lanceerde GAIA zijn campagne ‘Red de kangoeroe’. Met vreselijke beelden en harde cijfers overtuigde de dierenrechtenorganisatie al een aantal grote supermarkten, waaronder Delhaize, niet langer kangoeroevlees aan te bieden. “De huidige bosbranden doen ons hart bloeden”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Ondanks alles blijven ze in Australië jagen op kangoeroes. De afgelopen dagen zetten we dan ook alles op alles om de resterende supermarkten te overtuigen op te houden met de verkoop van kangoeroevlees. En met succes: gisteren besloot Carrefour België niet langer kangoeroevlees aan te kopen.”

Jaarlijks worden in Australië ongeveer 1,6 miljoen kangoeroes op een uiterst wrede manier bejaagd en gedood. Daarmee is de kangoeroe de meest bejaagde wilde diersoort ter wereld. In 2016 importeerde België meer dan 630 ton kangoeroevlees wat gelijk staat aan ongeveer 180.000 (!) kangoeroes. Dat maakt van ons land ’s werelds grootste importeur van kangoeroevlees. In eigen land Australië worden de kangoeroes gezien als een ‘plaag’ die moet bejaagd worden en als een bron van lucratieve winsten voor de overheid en de kangoeroe-industrie. Het gevolg is een bijzonder wrede kangoeroejacht zonder respect voor dierenwelzijn. “Zelfs met de bosbranden gaat de jacht op kangoeroes gewoon door (met uitzondering van Victoria waar de kangoeroejacht tijdelijk werd opgeschort)”, zegt De Greef. “Dat terwijl het zelfs compleet onduidelijk is hoeveel kangoeroes er nog overblijven.”

Schande
De bosbranden zijn een ramp voor de dieren. Geschat wordt dat een miljard dieren de branden niet zullen overleven. “Wij weten dat deze overwinning in het licht van de gebeurtenissen misschien een kleine overwinning lijkt maar het is een stap in de goede richting. Wij stoppen niet tot alle Belgische supermarkten kangoeroevlees uit de winkelrekken halen. Volgende doelwitten: Makro, Match, Spar en Cora. “Het is een echte schande dat zij nog kangoeroevlees aanbieden. Alsof de bosbranden nog niet erg genoeg zijn, worden de dieren ook nog eens massaal afgeschoten.”

Daarnaast roept GAIA de federale minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) op de import van kangoeroevlees (tijdelijk) te verbieden.

Meer informatie over de campagne: www.reddekangoeroe.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be