PERSBERICHT // Brigitte Bardot ontvangt de GAIA Lifetime Achievement Award

Op 85-jarige leeftijd - ze vierde haar verjaardag op 28 september - krijgt Brigitte Bardot de GAIA Lifetime Achievement Award. Haar award zelf toont waarom net zij die krijgt: twee open handen die zeven dieren, waaronder een paard, een lam en een zeehond, hoger tillen. Met de inscriptie: ‘En God ... schiep de voorvechtster voor dierenrechten’ (Et Dieu... créa la femme is een Franse dramafilm uit 1956 onder regie van Roger Vadim met actrice Brigitte Bardot), als symbool voor de kracht van haar inzet en acties.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: “Brigitte Bardot staat al bijna een halve eeuw onvermoeibaar op de bres voor de dieren. Deze award is dan ook een eerbetoon aan een icoon van de strijd voor dierenrechten.” Bardot ondersteunde al verschillende campagnes van GAIA (voor een EU-verbod op handel in zeehondenproducten, tegen verre veetransporten, tegen de wrede straatpaardenkoersen, …). “Ik heb haar dan ook al vaak ontmoet en elke keer weer was ik onder de indruk van haar uitstraling en hartelijkheid. Niemand verdient de award meer dan zij.”

De Fondation Brigitte Bardot en GAIA maken ook deel uit van de Raad van Bestuur van Eurogroup for Animals, een Europese koepelorganisatie van meer dan 60 verenigingen voor dierenbelangen.

Persoonlijke brief  

Namens Brigitte Bardot nam Christophe Marie, woordvoerder van de Fondation Brigitte Bardot, de award vandaag officieel in ontvangst op de GAIA-dag in Bergen. Eerder kreeg Bardot zelf haar prijs overhandigd door Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA en Ann De Greef, algemeen directeur van GAIA, in Parijs.

In een persoonlijke brief aan de oprichters van GAIA drukt Brigitte Bardot haar dankbaarheid uit: "Ik heb zelden goed nieuws, maar wat een geweldige verrassing om te vernemen dat jullie mij deze prachtige Lifetime Achievement Award geven. Ik kan het amper geloven! Het is zo'n kostbaar symbool dat ik er tranen in mijn ogen van krijg.”

Toen ze op 39-jarige leeftijd stopte met acteren, voerde Brigitte Bardot onder meer campagne tegen het achterlaten van dieren in asielen en de zeehondenjacht. Met wisselend succes en steeds met het hart op de tong. Ze verkocht haar persoonlijke bezittingen, zamelde 3 miljoen Franse frank in en richtte de stichting op die haar naam draagt, en waaraan ze haar eigendommen schonk. In haar drie opvangcentra worden 4000 dieren opgevangen. "Mijn stichting is mijn grootste succes, het is het doel van mijn leven", schrijft ze in haar laatste biografie, Larmes de combat (Plon, 2018).

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be