PERSBERICHT // EINDELIJK MOGEN DE TRIMSALONS TERUG OPEN

Brussel, 6 mei 2020 – GAIA reageert positief op de beslissing van de Veiligheidsraad om de trimsalons opnieuw te openen vanaf 11 mei. Dat vernam de dierenrechtenorganisatie van het kabinet van minister Nathalie Muylle (CD&V). “Media maart besloot het crisiscentrum na de kappers ook de trimsalons te sluiten”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Zonder goede verzorging worden dieren geconfronteerd met veel problemen die vaak pijnlijk zijn: ingegroeide nagels, pyodermie en vachten die uitgroeien tot pijnlijk viltplakkaten. Dat nu beslist wordt de trimsalons terug te openen, is een goede zaak maar wat ons betreft hadden ze nooit volledig gesloten mogen worden. Vooral omdat het perfect mogelijk is om de vereiste sociale afstand te bewaren en alle nodige voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen te treffen.

 GAIA dringt al weken, in het belang van het dierenwelzijn, aan bij de regionale dierenministers en bij premier Sophie Wilmès (MR) om de trimsalons te openen. “Het gaat hier echt niet om een esthetische maar vaak om een noodzakelijke behandeling want zonder goede verzorging krijgen de dieren te maken met veel en vaak pijnlijke problemen: ingegroeide nagels, pyodermie, hotspots en andere huidaandoeningen, vuil in de ogen en oren met als mogelijk gevolg pijnlijke ontstekingen, … . .

Bejaarde dame
Het regende dan ook klachten over de sluiting bij de dierenrechtenorganisatie. Niet enkel de trimmers en trimsters zelf maar ook talrijke bezorgde baasjes contacteerden GAIA. Zo was er een bejaarde dame die niet in staat was zelf de ogen van haar hond te reinigen het dier te kampen kreeg met ontstekingen. Ook bij de dierenarts was ze niet welkom. 

Trimster S.V. contacteerde GAIA op 4 april: “Beste, ik ben een hondenkapster met 24 jaar ervaring. Ik ben niet te spreken over de verplichte sluiting. Wij hebben wél een essentieel beroep. Wij moesten zelfs vroeger de deuren sluiten dan de kapsalons terwijl wij bij het uitoefenen van ons beroep zelfs niet in contact moeten komen met mensen. Waar is de logica? U kan zich niet voorstellen hoe de dieren er zullen uitzien na onze sluiting. Volledig in klitten, ingegroeide nagels om nog maar te zwijgen van het vuil aan hun poep en het vuil aan de oogjes en in de oren. Het is een echte schande om ons beroep als niet-essentieel te bestempelen.”

Als de sluiting verlengd werd, zou dit geleid hebben tot ernstige gezondheidsproblemen voor veel dieren", zegt Ann De Greef. "We moesten ook vermijden dat sommige onervaren mensen zouden beginnen aan de verzorging van dieren. Trimmer en trimsters zijn mensen met een opleiding en vaak al jaren ervaring. Het gaat hier wel degelijk om een beroep en niet om een hobby.”

--- Einde bericht ---

Meer informatie

Contact:

Ann De Greef, directeur van GAIA: 0477/53 42 02

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be