Persbericht // GAIA roept op: minister Weyts, laat hen alsjeblieft niet zonder schaduw in de hitte en maak beschutting verplicht voor alle weidieren

Bescherm de koeien in de wei tegen hittestress en zonnebrand

Hitte, regen, gure wind of vriestemperaturen: in Vlaanderen is het nog steeds niet verplicht om natuurlijke beschutting of een schuilhok te voorzien voor weidedieren (met uitzondering van paardachtigen). “Dat niet alle weidedieren, zelfs met deze extreem hoge temperaturen, over een schaduwplek beschikken, is een regelrechte schande”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef die haar hart vasthoudt voor de gevolgen van de hittegolf. “Koeien, die de hele tijd in de vlakke zon vertoeven zonder schaduw, kunnen heel ziek worden door hittestress en zonnebrand.” GAIA roept Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om de verplichte beschutting uit te breiden van paardachtigen naar alle weidedieren.

Indien paardachtigen (paarden en ezels), die buiten gehouden worden, niet kunnen opgestald worden, moeten deze dieren beschikken over een natuurlijke beschutting of schuilhok. Die wet kwam er in 2013 onder de voor Dierenwelzijn bevoegde federale minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS). En voor alle andere weidedieren? “Zij blijven in de kou staan”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Of in dit geval: de extreme hitte.”

Meer dierenwelzijn

Januari 2019 kondigde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan dat hij de dierenwelzijnswet wil aanpassen om duidelijker te maken dat dieren beschutting nodig hebben als bescherming tegen extreme temperaturen en slechte weersomstandigheden. De minister baseerde zich daarvoor op een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn, waar ook GAIA in zetelt, en een studie van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). “Die studie toont duidelijk aan dat beschutting zorgt voor meer dierenwelzijn. Intussen zijn we bijna twee jaar verder en is er helaas nog niets verandert. Wij roepen de minister nogmaals op beschutting te verplichten voor alle weidedieren.”

Meer informatie

Studie ILVO:
www.ilvo.vlaanderen.be/Portals/68/documents/Mediatheek/Mededelingen/185_PASTRESS_Veehouderij.pdf

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be