Persbericht // GAIA roept op: minister Weyts, laat hen alsjeblieft niet zonder schaduw in de hitte en maak beschutting verplicht voor alle weidieren
Bescherm de koeien in de wei tegen hittestress en zonnebrand
Hitte, regen, gure wind of vriestemperaturen: in Vlaanderen is het nog steeds niet verplicht om natuurlijke beschutting of een schuilhok te voorzien voor weidedieren (met uitzondering van paardachtigen). “Dat niet alle weidedieren, zelfs met deze extreem hoge temperaturen, over een schaduwplek beschikken, is een regelrechte schande”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef die haar hart vasthoudt voor de gevolgen van de hittegolf. “Koeien, die de hele tijd in de vlakke zon vertoeven zonder schaduw, kunnen heel ziek worden door hittestress en zonnebrand.” GAIA roept Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om de verplichte beschutting uit te breiden van paardachtigen naar alle weidedieren.
Indien paardachtigen (paarden en ezels), die buiten gehouden worden, niet kunnen opgestald worden, moeten deze dieren beschikken over een natuurlijke beschutting of schuilhok. Die wet kwam er in 2013 onder de voor Dierenwelzijn bevoegde federale minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS). En voor alle andere weidedieren? “Zij blijven in de kou staan”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Of in dit geval: de extreme hitte.”
Meer dierenwelzijn
Januari 2019 kondigde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan dat hij de dierenwelzijnswet wil aanpassen om duidelijker te maken dat dieren beschutting nodig hebben als bescherming tegen extreme temperaturen en slechte weersomstandigheden. De minister baseerde zich daarvoor op een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn, waar ook GAIA in zetelt, en een studie van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). “Die studie toont duidelijk aan dat beschutting zorgt voor meer dierenwelzijn. Intussen zijn we bijna twee jaar verder en is er helaas nog niets verandert. Wij roepen de minister nogmaals op beschutting te verplichten voor alle weidedieren.”
Meer informatie
Studie ILVO:
www.ilvo.vlaanderen.be/Portals/68/documents/Mediatheek/Mededelingen/185_PASTRESS_Veehouderij.pdf