PERSBERICHT // GEEN PLOFKIP MEER IN AÏKI NOODLES

In nauwe samenwerking met GAIA kiest Continental Foods voor meer dierenwelzijn

Continental Foods, de voedingsgroep boven merken als Aïki, Devos Lemmens, Liebig, OXO en Royco, gaat de welzijnsnormen voor zijn kippen verhogen. Ze ondertekenden de ‘Better Chicken Commitment’ (BCC), een engagement dat wordt gesteund door de grootste dierenwelzijnsorganisaties in Europa. Continental verbindt zich er onder meer toe om tegen 2026 niet langer snelgroeiende kippenrassen (de zogenaamde plofkippen) te gebruiken in zijn producten en dat in België, Duitsland, Finland, Frankrijk en Zweden.

Geen snelgroeiende rassen (plofkippen), minder kippen per vierkante meter, natuurlijk licht, verrijking in de leefruimte van de kippen en verdoving voor de slacht: met deze criteria van de ‘Better Chicken Commitment’ willen GAIA en een 30-tal andere dierenrechtenorganisaties een einde brengen aan de wreedste praktijken in de kippenfokkerij en -slacht.

Waarom schakelt Continental Foods pas over in 2026? België bijvoorbeeld is een land waar bijna 97% van de vleeskippen afkomstig is van intensieve of zelfs industriële veeteelt, met grote pluimveestallen waar tienduizenden kippen opeengepakt zitten. Het is dan ook logisch dat de omschakeling binnen de kippenhouderijen en de slachthuizen niet op één dag tijd kan gebeuren. Continental Foods mikt op 2026 om aan alle criteria van de ‘Better Chicken Commitment’ te voldoen.

Miljoenen dieren

Voor Michel Vandenbosch, voorzitter en medeoprichter van GAIA, is de beslissing van Continental Foods een sterk signaal voor de hele sector: "Dit is een belangrijke beslissing die een positieve impact zal hebben op miljoenen dieren. We moedigen andere voedingsgroepen, maar ook fastfoodketens en de horeca, aan om zich te laten inspireren door de inzet van de Belgische leider in de voedingssector en een einde te maken aan de ergste praktijken bij het kweken en slachten van vleeskuikens.”

Thomas Bittinger, CEO van Continental Foods: "Bij Continental Foods nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Dierenwelzijn is belangrijk voor de consumenten en voor ons. Wij zijn van mening dat het een belangrijk onderdeel is van een duurzame toeleveringsketen. Daarom hebben we een paar jaar geleden alle kooieieren uit onze producten gebannen. Met dit nieuwe engagement zetten we de volgende stap om het welzijn van de kippen te helpen verbeteren.”

Continental Foods is ervan overtuigd dat 50% van zijn Belgische producten tegen 2024 aan de BCC zal voldoen. Een van de grootste leveranciers van Continental Foods voor de Belgische markt, Diana Foods, zal pas vanaf 2026 aan de BCC kunnen voldoen. "Wij zullen erover waken dat deze verbintenis wordt nagekomen”, benadrukt Michel Vandenbosch.

Aoste, KFC en Nestlé

Continental Foods is niet het eerste bedrijf dat kiest voor meer kippenwelzijn. Dankzij de aanhoudende inspanningen van de internationale Open Wing Alliance, waarvan GAIA de vertegenwoordiger is in België, verbonden onder meer Nestlé, Danone, Unilever, Dr. Oetker en KFC zich er reeds toe om te voldoen aan de criteria van de Better Chicken Commitment.

NOOT VOOR DE REDACTIE

De 'Better Chicken Commitment' brengt essentiële veranderingen aan in de vleeskuikenbedrijven om te voorzien in de basisbehoeften van kippen, dieren met gevoel. De zes verbintenissen moeten ervoor zorgen dat tegen 2026 100% van de kippen (vers, bevroren en verwerkt) aan de volgende criteria voldoen:

  1. EU-wetgeving en -regelgeving inzake dierenwelzijn, ongeacht het land van productie;
  2. Een bezettingsgraad van 30 kg/m2 of minder;
  3. Het gebruik van langzamer groeiende kippenrassen met beter welzijn;
  4. Verrijking van de leefomgeving van de kippen;
  5. De toepassing van gecontroleerde atmosferische bedwelming of effectieve en niet-omkeerbare elektrische bedwelming;
  6. Een externe en onafhankelijke audit en de publicatie van een jaarverslag over de voortgang van de uitvoering van deze engagementen.

U kunt de volledige tekst van dit charter lezen via: https://welfarecommitments.com/europeletter/

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be