PERSBERICHT // Grondlegger van kweekvlees ontvangt postuum de GAIA-Award

Van krijgsgevangene naar kweekvleespionier

Gent, 20 oktober 2019 Op de GAIA-dag in Gent ontving Willem van Eelen postuum de GAIA-Award. Het was dochter Ira die de award in ontvangst nam in naam van haar vader. “Willem van Eelen is dé kweekvleespionier”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Slachtvrij vlees heeft het potentieel om dierenleed voor vleesproductie volledig naar het verleden te verbannen en houdt belangrijke baten in voor het klimaat. De ontwikkeling ervan is volop bezig. De vraag is niet of het er komt maar wanneer.”

Kweekvlees of slachtvrij vlees is vlees dat gekweekt wordt uit dierlijke stamcellen die men in een groeimedium laat ontwikkelen. Buiten het lichaam van het dier dus. Zonder dierenleed, zonder dieren te slachten. “Het is dé revolutie van de nabije toekomst waar ik razend enthousiast over ben”, zegt Vandenbosch. “Het was van Eelen die reeds in de jaren 80 van de vorige eeuw het potentieel ervan inzag. Deze award is dan ook een eerbetoon aan de peetvader van het kweekvlees. Slachtvrij vlees is geen utopie maar het ethisch verantwoorde vlees van morgen waar ook het klimaat baat bij heeft.”

Visionair
Toen van Eelen zeventien was, vocht hij mee in de Tweede Wereldoorlog en werd hij Japans krijgsgevangene. De confrontatie toen met de wreedheden en honger zou later zijn strijd voor een betere wereld aanwakkeren. Na de oorlog verhuisde hij naar Nederland, waar hij in 1948 het voorbeeld van zijn vader volgde en voor arts studeerde. Op de universiteit ontmoette hij onderzoekers die reeds experimenteerde met stamceltechnologie om brandwonden te helpen genezen. Daar vroeg van Eelen zich af of deze technologie kan gebruikt worden om vlees te produceren zonder dieren te slachten. Velen vonden het een gek idee, maar het bleek visionair. Van Eelen overleed in 2015 op 91-jarige leeftijd.

Pas na de eeuwwisseling vonden zijn ideeën bredere ingang. Intussen zijn tientallen bedrijven, Israël, Nederland en de VS bezig met de ontwikkeling van kweekvlees, zijn er al verschillende prototypes (onder meer kweeksteak door het Israëlische Aleph Farms) en schatten voedingstechnologen het potentieel van kweekvlees zeer hoog in. Uit een recente rondvraag van het prestigieuze onderzoeksbureau A.T. Kearney blijkt dat volgens ’s werelds toonaangevende ‘captains of meat industry’ tegen 2040 slachtvrij kweekvlees 35% van het globale marktaandeel zal beslaan, plantaardige voeding (vegetarisch en plantaardig) 25% en conventioneel slachtvlees 40%.             

- Einde van het bericht -

Meer informatie
Contact:

Michel Vandenbosch, voorzitter van de GAIA: 0475 45 20 15

Ann De Greef, algemeen directeur van GAIA: 0477 53 42 02

Video Willem van Eelen

MP4 - 388 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be