PERSBERICHT // NIEUWE CAMPAGNE: GAIA START PETITIE VOOR VERBOD OP ‘WET MARKETS’

"VN, WHO EN EU MOETEN STRATEGIE ONTWIKKELEN NAAR EINDE HANDEL IN WILD GEVANGEN DIEREN EN INDUSTRIËLE VEEHOUDERIJ"

Brussel, 17 april 2020 - In het licht van de gezondheidscrisis die Covid-19 veroorzaakt, lanceert GAIA een nieuwe campagne met een petitie waarin wordt opgeroepen tot de sluiting van de wrede ‘wet markets’ en wilde dierenmarkten overal ter wereld. “Het wrede misbruik van dieren is dé sleutel tot de overdracht van virussen van dier op mens”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Wij roepen de VN, de WHO en de Europese Commissie op om een exitstrategie te ontwikkelen voor wat betreft de handel in wild gevangen dieren, ‘wet markets’ en de intensieve/industriële veehouderij. Er is geen tijd meer voor halve maatregelen.” Ook Europa speelt volgens GAIA een sleutelrol: de EU moet dringend een einde maken aan de lange afstandstransporten van levende dieren.

‘Wet markets’ hebben hun naam deels te danken aan het bloed, de ingewanden, de schubben en het water dat in de vloer van de marktplaatsen druipt… overblijfselen van gedode dieren. Op deze markten worden wilde en andere dieren zoals civetkatten, wasberen, slangen, schubdieren, krokodillen, honden en pluimvee in de meest walgelijke omstandigheden verhandeld. Ze worden ter plaatste geslacht. Wereldwijd gaan er steeds meer stemmen op om deze markten, die ook een bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid, te sluiten.

Gelijkaardig maar veel dodelijker virus
Tussen 2002 en 2003 werden meer dan 8.000 mensen in 29 verschillende landen besmet met het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), veroorzaakt door een coronavirus dat vermoedelijk ook op een markt van wilde dieren is ontstaan en ook dodelijke slachtoffers maakte. Bij gebrek aan een permanent verbod op dergelijke markten, was er het constante risico op een gelijkaardige virusuitbraak met veel nefastere gevolgen. En die vrees is nu realiteit geworden. 

"Varkenspest, BSE, Creutzfeldt-Jakob, Aziatische griep, Ebola, SARS, Covid-19… wij, mensen én dieren hebben er genoeg van", aldus Vandenbosch. Maar liefst 60% van de opkomende besmettelijke ziekten zijn zoönosen en 70% van hen wordt verondersteld afkomstig te zijn van wilde dieren. Bovendien zijn zoönosen verantwoordelijk voor meer dan twee miljard ziektegevallen bij de mens en meer dan twee miljoen sterfgevallen per jaar.

Waar blijven de Verenigde Naties?
De tijd van halve maatregelen nemen is voorbij voor GAIA. “Wij roepen de VN, de WHO en de Europese Commissie op om een exitstrategie te ontwikkelen voor wat betreft de handel in wild gevangen dieren, de ‘wet markets’ en wilde dierenmarkten én de intensieve, industriële veehouderij.” Ook verre veetransporten zijn potentiële verspreiders van dierenziektes met rampzalige gevolgen en grote impact en moeten stoppen. GAIA roept de EU op om het vervoer te verbieden van levende dieren die langer dan 8 uur duren. 

 --- Einde bericht ---

Meer informatie

Contact:
Ann De Greef, algemeen directeur van GAIA: 0477 53 42 02
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

FAQ Zoönosen.pdf

PDF - 83 Kb

Advertentie.jpg

JPG - 879 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be