PERSBERICHT // RAAD VAN STATE: DOGS & FRIENDS MAG NOOIT NOG HONDEN KWEKEN
"Mevrouw Blairon is het schoolvoorbeeld van de onverbeterlijke broodfokker"
Brussel, 23 januari 2019 – De Raad van State velde op 16 januari een arrest over de zaak tegen hondenkweekster Priscillia Blairon, de (voormalige) uitbaatster van Dogs and Friends: het is juridisch mogelijk dat aan bepaalde recidivisten een administratief verbod opgelegd wordt om ooit nog een kwekersvergunning aan te vragen. Voor Dogs & Friends is het dus over en uit.
Smerige hondenkwekerij
Het was in Ruiselede dat mevrouw Blairon een smerige hondenkwekerij uitbaatte. De honden die er gekweekt werden, bevonden zich in een dramatische toestand. Het ging om dalmatiërs, cockerspaniëls en beagles. Het was uiteindelijk de Inspectie Dierenwelzijn die op bevel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in april 2017 de kwekerij in Ruiselede – inclusief een “filiaal” in Ardooie – volledig ontruimde: meer dan 70 honden werden ondergebracht in dierenasielen. Daarnaast werd ook de erkenning van de uitbaatster om honden te verhandelen voor onbepaalde duur ingetrokken. Mevrouw Blairon kreeg tegelijk het verbod om ooit nog een nieuwe kwekersvergunning aan te vragen: het was de dienst Dierenwelzijn dus menens.
Blairon, die blijk geeft van een totaal gebrek aan schuldbesef, startte daarop een procedure bij de Raad van State voor de schorsing / vernietiging van het ministerieel besluit tot de intrekking van haar erkenning. Ter ondersteuning van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de Vlaamse regering kwam GAIA tussen in de procedure voor de Raad van State. Het arrest is duidelijk: Blairon vangt bot en mag nooit nog honden verhandelen. Mevrouw Blairon mag evenmin ooit nog een nieuwe kwekersvergunning aanvragen.
Krachtig signaal
De raadsman van GAIA, meester Anthony Godfroid spreekt van een krachtig signaal van de Raad van State: "Mevrouw Blairon is het schoolvoorbeeld van de onverbeterlijke broodfokker. Het is juridisch mogelijk dat aan bepaalde recidivisten voor onbepaalde tijd een administratief verbod wordt opgelegd om ooit nog een kwekersvergunning aan te vragen, oordeelt de Raad van State.”
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, vult aan: "GAIA heeft het geval "Blairon" op de voet gevolgd, vooral doordat ook over deze kwekerij allerlei getuigenissen op het internet te lezen waren in verband met de handel in zieke dieren. Wij zijn destijds te weten gekomen dat mevrouw Blairon haar trieste handel wilde verder zetten in Ardooie. Zoals het er nu op lijkt, is dat echter niet doorgegaan. GAIA blijft hoe dan ook de zaak op de voet volgen. Als Priscillia Blairon ook nog maar één hond durft te verhandelen, dienen wij opnieuw een strafklacht in.”