PERSBERICHT // RECHTSZAAK LEE: HOPELIJK VINDT HET FAVV OP TWEE WEKEN TIJD HAAR MENSELIJKHEID TERUG

Brussel, 15 mei 2020 – Vandaag vond voor de Nederlandstalige Rechtbank van Eerst Aanleg in Antwerpen het kortgeding plaats rond kater Lee. Het FAVV eiste 5.000 euro per uur dat Lee niet afgegeven wordt om de kat te doden en een spreekverbod van eigenares Selena Ali met 1.000 euro per inbreuk. De rechter oordeelde dat de verdediging en burgerlijke partij meer tijd moeten krijgen om hun conclusies in te dienen. De zaak wordt bepleit op 29 mei. GAIA én het Vlaams Gewest (in opdracht van dierenminister Ben Weyts (N-VA) zijn tussenkomende partij ter verdediging van Selena Ali en Lee. “Hopelijk vindt het FAVV op twee weken zijn menselijkheid terug en kan Lee in quarantaine geplaatst worden”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Ook wat het spreekverbod betreft, is GAIA duidelijk. “Het FAVV gaat dus nog verder in hun machtsvertoon door te eisen dat het recht op vrijheid van meningsuiting in de vuilbak wordt gegooid om toch maar een weerloos en onschuldig katje te doden.”

Lee werd gevaccineerd tegen rabiës in Peru op 24 maart waarna Lee, na 3 maanden wachttermijn in Peru, dan naar België kon meereizen. Door de coronacrisis moest Selena – voor de afloop van die wachttijd -  worden geëvacueerd. Aangekomen in België is er echter wel een zogenaamde titreringsbepaling gebeurd door sciensano Brussel, waarbij de aanwezigheid van meer dan voldoende antilichamen tegen rabiës zijn aangetoond (cf. bijlage). “Lee kan bovendien veilig in quarantaine geplaatst worden”, zegt Vandenbosch. “De Europese regelgeving bepaalt dat quarantaine een van de opties is en dat euthanasie pas mag, als laatste middel, als quarantaine absoluut niet mogelijk blijkt. Wij vragen een redelijke en menselijke beslissing van het FAVV. Plaats Lee veilig in quarantaine en hou op met al dat machtsvertoon. 5000 euro per uur eisen, toont aan hoe ver weg het FAVV staat van de realiteit.”

“Ik benadruk dat wij bij GAIA de volksgezondheid ernstig nemen maar met Lee in quarantaine is er geen enkel gevaar”, sluit Vandenbosch af. 

--- Einde bericht ---

Meer informatie

Contact
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

Screenshot 2020-05-15 at 14.39.07.png

PNG - 657 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be