PERSBERICHT // STRAFKLACHT VAN GAIA TEGEN WREDE BOER UIT APPELTERRE

EERDERE KLACHT UIT 2018 WERD GESEPONEERD

GAIA heeft vorige week vrijdag bij de onderzoeksrechter, parket Dendermonde, klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd tegen een boer uit Appelterre. De man bond midden mei één van zijn koeien met een staalkabel om de nek aan een tractor en sleurde het hulpeloze dier uit de Dender. Zo bleef hij maar verder sleuren ondanks dat de aanwezige brandweer hem toeschreeuwde om daarmee op te houden (zie video van het voorval in bijlage). 

Geen proefstuk

De boer is wat dierenmishandeling betreft niet aan zijn proefstuk toe. In 2018 haalde hij de pers toen hij een stier die niet meer verder wou wandelen, achter zijn tractor bond en wel 400 meter verder sleepte. Maar tot grote ontgoocheling van GAIA werd die klacht geseponeerd. “Wij geven niet op tot deze dierenbeul gestraft wordt”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “De manier waarop hij met dieren omgaat, toont een grote wreedheid en een chronisch gebrek aan normbesef en respect voor dieren.”

Krachtig signaal

Als de zaak voorkomt bij de correctionele rechtbank riskeert de boer tot 6 maanden cel. Het onderzoek is in handen van onderzoeksrechter Patrick Van Cauteren. “Wij hopen dat deze klacht wél ernstig wordt genomen en dat het gerecht een krachtig signaal geeft dat er voor dergelijke vormen van dierenmishandeling geen plaats is in onze samenleving." Eerder kondigden het gemeentebestuur van Ninove en Geraardsbergen aan dat ze gerechtelijke stappen ondernemen tegen de wrede boer. 

 

Video boer Appelterre Dender

MP4 - 15 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be