GAIA dient strafklacht in tegen honden- en kattenhandelaar Felicanis (= BVBA Hoeve Hoogland) uit Kasterlee

Bestendige Deputatie Antwerpen weigert omgevingsvergunning

Brussel, 17 augustus 2022 - Dierenrechtenorganisatie GAIA dient strafklacht in tegen een van de grootste invoerders van pups uit Oost-Europa, BVBA Hoeve Hoogland, beter bekend als Felicanis, wegens de verkoop van zieke dieren en schandelijke misleiding. GAIA kreeg onlangs gelijk van de deputatie van de provincie Antwerpen, die de aanvraag van de hondenhandelszaak voor een nieuwe omgevingsvergunning heeft geweigerd nadat GAIA bij de Deputatie beroep had aangetekend tegen de beslissing van het college van Burgemeester en Schepenen, dat de vergunning initieel had toegekend op 29 november 2021. ​ ​ 

1250 honden en 200 katten

De aanvraag betrof een omgevingsvergunning op de locatie Bos Dellen 5. Daar wilde het bedrijf aanvankelijk 1250 honden ouder dan zes maanden en 200 katten houden. Dat aantal werd ​ nadien verminderd tot 900 honden en 150 katten. Hoeve Hoogland voorzag ook plaats voor 400 pups en 40 kittens (die niet vergunningsplichtig zijn). Op de zitting van 28 juli 2022 van de Deputatie van de Provincie Antwerpen werd het beroep van GAIA ontvankelijk en gegrond verklaard. Op de locatie Bos Dellen 5 krijgt de BVBA Hoeve Hoogland dus geen nieuwe omgevingsvergunning.

Geen vergunning

Het is op die lugubere locatie dat in april 2016, ten gevolge van het faillissement van de BVBA Just Dogs en nadat GAIA klacht indiende bij de onderzoeksrechter en alarm sloeg bij de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), maar liefst 402 honden werden weggehaald in erbarmelijke omstandigheden. De dieren werden in diverse dierenasielen opgevangen waar ze de nodige zorgen kregen toegediend. Op 19 maart 2018 kreeg de toenmalige uitbater van Just Dogs, Gerd Wellekens, een levenslang verbod opgelegd op het houden van huisdieren en de maximum gevangenisstraf onder de toenmalige dierenwelzijnswet: 6 maanden cel. Waarna BVBA Hoeve Hoogland de deels niet-vergunde stallen van de curator overkocht om er op basis van de bestaande vergunning van Just Dogs weer honden in onder te brengen. Nu zitten daar nog altijd tientallen pups van verschillende rassen. ​ 

In niet mis te verstane bewoordingen valt de Deputatie over de omvang van het project: “Het gebouw staat geïsoleerd ingeplant en hypothekeert de goede ruimtelijke perceelsordening, temeer omdat dit gebouw zich situeert op de overgang van het open agrarisch landschap naar bos. Het visueel zichtbaar maken van deze overgang is ruimtelijke wenselijk maar wordt verhinderd door dit gebouw. Het behoud van dit gebouw en de omvorming er van naar quarantainehokken komt niet voor vergunning in aanmerking.” De deputatie wijst ook op het feit dat er geen grondige studie naar geluidshinder (door onder andere de vele blaffende honden) is gebeurd, nog een reden tot weigering van de gevraagde vergunning.

Invoer

Veelbetekenend deelt de deputatie ook een sneer uit aan de uitbater als het gaat over het gewestplan (Bos Dellen 5 ligt in waardevol agrarisch gebied): “Er ligt geen voldoende bewijs voor dat er daadwerkelijk nog gefokt wordt en uit deze fok een volwaardig inkomen gehaald wordt. In het dossier is meer sprake van invoer dan van eigen fok. Invoer en verkoop van deze dieren is handel en kan niet toegelaten worden in agrarisch gebied.

Verkoop zieke puppy’s

Maar de zaakvoerder van BVBA Hoeve Hoogland ('Felicanis) blijft intussen zieke honden verkopen. GAIA kwam in het bezit van verschillende veroordelingen door het Vredegerecht van Mol-Geel. Aan verschillende klanten heeft de BVBA Hoeve Hoogland puppy’s met ernstige mankementen verkocht. Op 3 augustus 2022 diende GAIA daarom een strafklacht in bij de Procureur des Konings wegens de verkoop van zieke dieren.

Extra strafklacht

Aanstaande vrijdag, 19 augustus 2022, komt daar nog een strafklacht bij.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “GAIA ontving afgelopen week tientallen klachten over een schandalige website. Om er geen extra reclame voor te maken, ga ik de link niet vermelden. Het gaat om een initiatief waarbij Hoeve Hoogland ('Felicanis') doet uitschijnen een asiel te zijn, waarbij potentiële klanten zich kunnen aandienen om een 'puberpup te adopteren. Schandalige misleiding. Onze advocaat heeft opdracht gekregen om deze week nog strafklacht neer te leggen.”

Meester Anthony Godfroid, advocaat en raadsman van GAIA vult aan: “Aanstaande vrijdag wordt de zoveelste strafklacht ingediend tegen BVBA Hoeve Hoogland. Bij het Antwerpse parket zijn nu al diverse zaken in onderzoek tegen Felicanis (Hoeve Hoogland): met name over de (her)verkoop van zieke dieren, over bedrieglijke marktpraktijken (klantenmisleiding), enz. Deze website, waarvan ook ik het adres niet zal vermelden, is de druppel. De praktijken van deze importeur van oostblokpuppy’s kunnen niet meer door de beugel. Genoeg is genoeg. Wij zullen bij het parket aandringen op vervolging voor de correctionele rechtbank. De Procureur des Konings kan daarbij, zoals ook gebeurd is in de zaak die bekend werd als de ‘Schande van Kasterlee’), een levenslang verbod vorderen om nog dieren te houden. Het zou niet de eerste keer zijn dat de uitbater, die een goede tien jaar geleden nog failliet ging met zijn zaak 'Flodder', een vermelding op het strafblad krijgt voor inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving.

Juridische strijd tegen broodfok

GAIA voert al jaren een juridische strijd tegen verschillende broodfokkers. Zo werden in de afgelopen jaren volgende kwekers of importeurs veroordeeld: Priscillia Blairon en Manolito Van den Bergh uit respectievelijk Ruiselede en Ieper (West-Vlaanderen), Danny Van Puyenbroeck uit Lochristi (Oost-Vlaanderen) en de BVBA Puppyhouse, samen met de twee zaakvoerders (al tweemaal) uit Boechout (Provincie Antwerpen).

Hoeve Hoogland_Besluit Deputatie.pdf

PDF - 3.3 Mb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be