Ook Waalse en Brusselse ministers voor Dierenwelzijn verzetten zich tegen Europees referentiecentrum voor welzijn pelsdieren

“België moet zich klaar en duidelijk verzetten”

De dierenrechtenorganisatie GAIA verwelkomt het verzet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) tegen de oprichting van een Europees referentiecentrum over het welzijn van pelsdieren voor de productie van bont. “Het is duidelijk dat het toenemend aantal lidstaten, inmiddels al acht* dat de pelsdierenkweek voor bont heeft verboden, een doorn in het oog is van het Europees Directoraat-Generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de EU. De Europese instanties willen dat proces tegenhouden en de wrede bontindustrie, die steeds meer van zijn pluimen verliest, legitimeren,” zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch“Zo’n referentiecentrum komt in feite neer op een promotiecentrum voor de bontindustrie”. 

Intussen lieten de Waalse minister van Dierenwelzijn, Carlo Di Antonio, en zijn Brusselse collega, staatssecretaris Bianca Debaets, GAIA weten dat ze zich net als minister Weyts aansluiten bij Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland en Ierland, die zich ook verzetten tegen zo’n Europees referentiecentrum. In Wallonië en het Brussels Gewest is een verbod op de pelsdierkweek voor bontproductie  al enkele jaren van kracht. “België moet op de komende Europese Landbouwraad van 18 maart dan ook klare taal spreken tegen dat referentiecentrum”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die van de gelegenheid gebruik maakt om de leden van de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement een pluim te geven. De commissie Dierenwelzijn stemde vandaag unaniem voor het verbod op de kweek van pelsdieren (voor bont) én voor een verbod op dwangvoederen voor foie gras vanaf 2023. Het ontwerpdecreet moet nog wel aan het parlement ter stemming worden voorgelegd. 

 

* UK-Nederland-Oostenrijk-Tsjechië-Luxemburg-Kroatië-Slovenië-België
 

--- Einde bericht ---

Meer informatie:

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be