PERSUITNODIGING: GAIA is vandaag (5/8) in BLANKENBERGE en vraagt mening van burgers

Zomertoer in teken van 30 JAAR GAIA houdt halt op Zeedijk

Brussel, 5 augustus 2022 - Vandaag (5/8) doet GAIA de Zeedijk in Blankenberge aan tijdens haar Zomertoer, die in het teken staat van de 30ste verjaardag van de dierenrechtenorganisatie. De GAIA TASTE TRUCK trekt het land door en trakteert op vegan vol-au-vent om de mensen te bedanken voor hun steun aan GAIA en hun inzet voor het dierenwelzijn. Daarbij wordt de mensen via een enquête meteen ook gevraagd naar hun prioriteiten betreffende dierenwelzijn.

WAAR EN WANNEER? Zeedijk Blankenberge (Monument Lippens & De Bruyne), vrijdag 5 augustus om 14u (persmoment).

Tussen 22 juli en 12 augustus houdt de GAIA TASTE TRUCK halt in twaalf Belgische steden, waar GAIA de mensen een 100% plantaardige en dus diervriendelijke vol-au-vent zal laten degusteren. We zullen de mensen ook vragen naar hun specifieke bekommernissen en wensen betreffende het dierenwelzijn in ons land.

 

Op welke thema’s hoort GAIA zich vooral of nog meer te richten? Dat willen we graag te weten komen van de bevolking. Daarom steken we onze voelsprieten maximaal uit deze zomer.

 

Vol-au-vent op GAIA's wijze

 

Met de keuze voor heerlijke plantaardige vol-au-vent willen we de aandacht bovendien nogmaals vestigen op de dieronwaardige omstandigheden waarin vleeskippen gehouden worden. Met 300 miljoen vleeskippen die jaarlijks aan hun einde komen in de slachterij zijn dit de meest geslachte dieren in België. Vleeskippen leiden een uitermate kort en treurig bestaan, waarin ze zo snel mogelijk moeten groeien in erbarmelijke omstandigheden. Dergelijke uitermate snel groeiende rassen bereiken hun slachtgewicht van bijna 2,5 kg in 42 dagen.

 

Omdat ze zo snel groeien, lijden ze voortdurend gewrichtspijnen. Hun poten kunnen hun abnormale lichaamsgewicht niet dragen. Deze kreupele kippen, in feite zijn het abnormaal grote kuikens die nog amper kunnen bewegen, lijden ook aan buikzucht (opgehoopt vocht rond de organen). Zo’n vleeskip wordt ook ‘plofkip’ genoemd. Geschat wordt dat 47% van de kippen in Vlaanderen kreupel loopt.

 

Tienduizenden kippen leven bovendien met 15 à 23 per vierkante meter. Dat betekent 1 kip per A4’tje. Naarmate de kippen groeien, wordt bewegen steeds moeilijker en pijnlijker. Hun levenskwaliteit gaat voortdurend achteruit, tot ze finaal geslacht worden.

 

Better Chicken Commitment

 

GAIA is er het afgelopen jaar in geslaagd om de meerderheid van de supermarktketens in België het Better Chicken Commitment (BCC) te doen ondertekenen. Met dat Commitment verbinden de supermarkten zich ertoe om vanaf 2026 geen plofkip meer aan te bieden in hun rekken, maar vlees van kippen die een beter leven krijgen.

 

Alleen: de Belgische supermarktketens hebben het BCC vooralsnog niet ondertekend voor de door hen verkochte producten waarin kip verwerkt zit, bv. kipsalade, kip curry, chicken nuggets, enz. Voor die producten zullen zij ook na 2026 nog steeds plofkippen gebruiken. Dat willen we koste wat het kost vermijden.

 

GAIA’s Zomertoer ging van start op vrijdag 22 juli op het Muntplein in Brussel. Onderaan vindt u de videoreportage daarvan.

 

Steden en data GAIA Zomertoer 2022

 

 1. Vrijdag 22 juli in Brussel, Muntplein.
 2. Dinsdag 26 juli in Namen, Place de l’Ange.
 3. Woensdag 27 juli in Antwerpen, Groenplaats.
 4. Donderdag 28 juli in Genk, Stadsplein (markt).
 5. Vrijdag 29 juli in Leuven, Martelarenplein.
 6. Dinsdag 2 augustus in Charleroi, Place Verte.
 7. Donderdag 4 augustus in Gent, Woodrow Wilsonplein.
 8. Vrijdag 5 augustus in Blankenberge, Zeedijk, Monument Lippens & De Bruyne.
 9. Dinsdag 9 augustus in Doornik, Grote Markt.
 10. Woensdag 10 augustus in Luik, Place de la Cathédrale.
 11. Donderdag 11 augustus in Eupen, Bergstrasse.
 12. Vrijdag 12 augustus in Aarlen, Place de l’Office du Tourisme (rue des Faubourgs).

 

Het persmoment op de Zeedijk in Blankenberge vindt plaats om 14u, u bent van harte uitgenodigd!

 

Praktische informatie

Hans Moyson, communicatieverantwoordelijke: 0489 63 09 99

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be