RECHTZETTING: PLEIDOOIEN IN ZAAK DIERENVERWAARLOZER BLAIRON

Rechtzetting: pleidooien vinden plaats om 10.30 uur in Kortrijk, niet in Ieper. 

Brussel, 22 november 2020 Maandag 23 november vinden voor de correctionele rechtbank in Kortrijk de pleidooien plaats in de zaak tegen mevrouw Priscillia Blairon uit Oostende / Ardooie. GAIA diende op 17 maart 2017 strafklacht in tegen Blairon wegens schending van de dierenbeschermingswet: de honden die er gekweekt werden, bevonden zich in een dramatische toestand. Ze riskeert een levenslang verbod om dieren te houden en een boete van 16.000 euro.

Op 17 maart 2017 diende GAIA een strafklacht in bij de Procureur des Konings van West-Vlaanderen, afdeling Ieper, tegen de hondenfokkerij “Dogs and Friends” uitgebaat door Priscillia Blairon. Die werd op 16 maart op bevel van de Inspectie Dierenwelzijn van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts volledig ontruimd en de politie haalde er 81 honden weg. Het ging om dalmatiërs, cockerspaniëls en beagles die zich in uiterst droevige omstandigheden bevonden.

Dierenverwaarlozer

Ook GAIA ontving vele meldingen van bedrogen kopers over deze broodfokster, die al jaren een kwalijke reputatie als dierenverwaarlozer geniet. De ‘kwekerij’ van Priscilla Blairon was een walgelijke en vuile boel, dieren met te lange nagels werden gehouden op een ongeschikte betonnen vloer zonder speeltjes of liefde. De uitbaatster is onbekwaam en heeft geen enkel benul van de welzijnsbehoeften van honden.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Mevrouw Blairon is een dierenverwaarlozer pur sang. Keer op keer lapte ze haar laars aan de dierenwelzijnsnormen. De honden die bij haar weggehaald werden, waren verwaarloosd, niet gesocaliseerd en enorm angstig. Zo iemand mag nooit nog dieren houden."

Meester Anthony Godfroid, advocaat van GAIA: "Wij eisen dat de beklaagde nooit nog dieren mag houden, zelfs geen goudvis. De dieren moeten tegen haar beschermd worden."

Nooit nog honden verhandelen

Eerder dit jaar velde de Raad van State een duidelijk arrest: Blairon mag nooit nog honden verhandelen en nooit een nieuwe kwekersvergunning aanvragen. Dat arrest kwam er nadat Blairon een procedure startte bij de Raad van State voor de schorsing / vernietiging van het ministerieel besluit tot de intrekking van haar erkenning. Ter ondersteuning van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de Vlaamse regering kwam GAIA tussen in de procedure voor de Raad van State.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be