Politieke lafheid doet dieren lijden

Donderdag 21 oktober 2021 – Een twintigtal actievoerders van dierenrechtenorganisatie GAIA voerde vandaag opnieuw actie voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel. In tegenstelling tot vorige week waren er deze keer ook drie andere verenigingen aanwezig: Help Animals, Het Blauwe Kruis van België en Conseil National de la protection Animale.

De actievoerders droegen runder- en schapenmaskers en demonstreerden met grote spandoeken om de hevige pijn en het erge leed van onverdoofd geslachte dieren aan te klagen. “Die politieke lafheid hangt ons de keel uit,” trokken zij fel van leer tegen de Brusselse regeringsleden die nog steeds weigeren om akkoord te gaan met een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

En de stierengevechten dan?

GAIA dringt er bij de Brusselse regeringsleden op aan om het ontwerp van ordonnantie van Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) aan te nemen. Vandaag legde Clerfayt zijn voorstel om onverdoofd slachten te verbieden, ook in het kader van religieuze riten, opnieuw op de regeringstafel.

“In tegenstelling tot wat minister-president Vervoort onlangs zei, zal het verbod op onverdoofd slachten in Brussel de dierenzaak ongetwijfeld vooruithelpen. Het onnodig toebrengen van intens en extreem lijden aan duizenden schapen en runderen zou dan verboden zijn in heel België. De minister-president lijkt echter van mening dat we moeten wachten tot het onverdoofd slachten verboden is in heel Europa, en waarom niet in de hele wereld. Maar België heeft toch ook niet gewacht op Spanje of Frankrijk, waar nog steeds stierengevechten plaatsvinden, om dierengevechten al in 1929 te verbieden? België kan een sterk signaal geven aan de EU en de wereld. Wist u trouwens dat landen als Zweden, Denemarken, Noorwegen, Slovenië en Zwitserland ook reeds een verbod op onverdoofd slachten hebben ingevoerd?” voert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch aan.

Maatschappelijke behoefte

Het onverdoofd slachten verbieden en een voorafgaandelijke verdoving invoeren, is een dwingende maatschappelijke behoefte en een gerechtvaardigde maatregel, die proportioneel én noodzakelijk is. Dat is precies wat het Hof van Justitie van de EU en het Belgisch Grondwettelijk Hof in hun arresten bepaald hebben. “Blijkbaar is dat de minister-president ontgaan,” aldus Michel Vandenbosch.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be