‘Pootitie’ voor verbod op dierproeven op honden en katten
Nieuwe campagne voor Wereldproefdierendag: onze huisdieren protesteren
GAIA lanceert vandaag samen met zijn collega’s van de ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments) een nieuwe campagne tegen dierproeven, simultaan in acht Europese lidstaten. In de aanloop naar Wereldproefdierendag, op 24 april, nodigt GAIA daarom alle huisdieren en hun baasjes uit om hun pootje te zetten en onze ‘Pootitie’ tegen dierproeven op honden en katten te tekenen op www.pootitie.be. “Onze huisdieren protesteren al jaren tegen dierproeven, maar tevergeefs. Hoog tijd dus voor een verbod”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
U heeft het ongetwijfeld al meegemaakt: uw hond of uw kat vindt altijd wel een manier om u te plagen of om u te hinderen bij uw dagdagelijkse bezigheden. In een nieuwe tv-spot verklaart GAIA nu hun gedrag: de honden en de katten protesteren eigenlijk al jaren tegen de dierproeven die op hen worden uitgevoerd in de Europese laboratoria. Ze hebben er echt genoeg van. De nieuwe spot wordt vanaf vanavond getoond op de tv-zenders één en VTM, tot en met zondag 24 april: Wereldproefdierendag.
Volgens de officiële statistieken werden er in België in 2014 in totaal 1578 honden en 120 katten gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. Per regio zijn dat 31 honden en 30 katten voor Wallonië, 1539 honden en 90 katten voor Vlaanderen, en 8 honden voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Nieuw rapport
Voor deze campagne realiseerde GAIA een nieuw rapport (zie bijlage), over het gebruik van honden en katten bij dierproeven in België. Het rapport toont aan dat er heel wat schort aan de statistieken van de overheid en de gegevens die onderzoekers over hun onderzoeksprojecten bekend maken. Zowel de statistieken als de onderzoeksgegevens vertonen grote hiaten, onvoldoende gegevens over de herkomst van de dieren, en ontoereikende informatie over de graad van pijn en lijden dat de dieren wordt aangedaan. Het zijn die lacunes die grote twijfels doen rijzen of proeven op honden en katten wel zorgvuldig genoeg beoordeeld worden.
GAIA is gekant tegen dierproeven op honden en katten die in goede gezondheid verkeren, ongeacht de reden van het onderzoek. Wel aanvaardbaar voor GAIA is het onderzoek dat gebeurt in het belang van de honden of katten zelf, op (ongeneeslijk) zieke dieren op wie potentiële geneesmiddelen in hun belang worden uitgetest. Om een remedie te vinden tegen kattenaids, bijvoorbeeld. Dit uiteraard op voorwaarde dat de dierlijke patiënten in omstandigheden gehouden worden die de huiselijke omgeving zo dicht mogelijk benaderen en hen zo veel mogelijk comfort bieden, overeenkomstig hun noden. Andere voorwaarde: de eigenaar van de dierlijke patiënt die hiervoor zijn toestemming moet geven, wordt goed ingelicht over de slaagkansen, de mate van eventueel ongerief, de baten en de risico’s die mogelijk gepaard gaan met het onderzoek.