Prins Laurent ‘stemt’ voor Dieren in de Grondwet

PERSBERICHT: 86% van de Belgen (en 82% van de Brusselaars) zijn voorstander om dierenwelzijn te verankeren in de Grondwet

Brussel, 26 juli 2017 – Vanmiddag gaf Prins Laurent het startschot van GAIA’s zomertournee in de Brusselse Nieuwstraat. Voorts nodigde de belleman van de dierenrechtenorganisatie voorbijgangers op een originele en ludieke wijze uit om massaal te stemmen voor www.dierenindegrondwet.be, in de daartoe voorziene stemhokjes. Ook Prins Laurent bracht zijn stem uit. Met deze campagne, die als doel heeft het dierenwelzijn te verankeren in de Belgische Grondwet, trekt GAIA tot en met 16 augustus langs 12 verschillende steden om burgers massaal te informeren en zoveel mogelijk stemmen te vergaren. De resultaten van de recenste IPSOS-enquête liegen er niet om: 86% van de Belgen en 82% van de Brusselaars zijn voorstander van een grondwetswijziging in die zin. “De zorg voor dieren – een categorie van bijzonder kwetsbare levende wezens – moet een grondwettelijk basisplicht van onze staat, zijn instellingen en zijn burgers worden.”, verduidelijkt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Naar het voorbeeld van Duitsland en Luxemburg, waar dierenwelzijn reeds verankerd is in de Grondwet, is dit een belangrijke stap die niet alleen de dieren zelf ten goede komt en hen de status geeft die ze verdienen, maar dient dit ook het algemeen maatschappelijk belang.”

In de aanloop naar Werelddierendag op 4 oktober 2016, lanceerde GAIA het idee om het respect voor de waardigheid en het garanderen van het welzijn van dieren als een fundamentele plicht van de Staat in de Grondwet op te nemen. Vandaag hebben al meer dan 65.000 mensen de petitie www.dierenindegrondwet.be getekend, die de dierenrechtenorganisatie startte om bij zoveel mogelijk burgers steun te verwerven en zo een parlementair debat te ontlokken. In juni dit jaar dienden senaatsvoorzitter Christine Defraigne en senator Sabine De Bethune, na overleg met GAIA, een voorstel in om de zorg en het welzijn van dieren als gevoelige wezens met eigen belangen en waardigheid te verankeren in de Grondwet.

86% van de Belgen willen dat dierenwelzijn opgenomen wordt in de Grondwet

De allerrecenste resultaten van een nieuwe Ipsos-enquête uit juli 2017, in opdracht van GAIA, waarbij 3.000 mensen bevraagd werden, tonen aan dat 86% van de Belgen en 82% van de Brusselaars voorstander zijn van een grondwetswijziging in die zin. Andere opmerkelijke vaststellingen uit de enquête:

  • 9 op 10 Belgen zijn van oordeel dat dieren voelende wezens zijn die gerespecteerd moeten worden
  • 89% is van oordeel dat het verzekeren van dierenwelzijn primordiaal is
  • 87% meent dat dierenwelzijn een belangrijk aspect van maatschappelijke beschaving is
  • 82% vindt dat dieren moeten beschermd worden omwille van hun eigen belangen

Dieren ten volle beschermen

“De Grondwet is de fundering van onze Rechtsstaat. Dierenwelzijn vastleggen in de Grondwet, legt het nodige juridische gewicht in de schaal waar de bevoegde instantie verplicht rekening mee moeten houden”, benadrukt Michel Vandenbosch.

“De verankering van dierenwelzijn in de Grondwet, zal potentieel ook zijn vruchten afwerpen op andere machtsniveaus, waarbij zowel de wettelijke, uitvoerende en gerechtelijke machten, alsook het Grondwettelijk Hof, dierenwelzijn in al hun beslissingen in overweging zullen moeten nemen.”

“Trouwens,” besluit Michel Vandenbosch, “als het in Duitsland en Luxemburg kan, mag dat in België toch geen onoverkomelijk probleem vormen?”

----Einde bericht----

Meer info:

Website van de petitie: www.dierenindegrondwet.be

Overige data van de GAIA-zomertournee in Vlaanderen:

(We zullen telkens ter plaatse zijn tussen 10u00 en 17u30 met voorziene persmoment om 14u00.  Uitzonderingen zijn Gent waar het persmoment voorzien is om 14u30 en Genk waar we op de ochtendmarkt staan van 09u00 tot en met 13u00 met voorziene persmoment om 11u00)

  • Antwerpen, donderdag 27 juli op de Meir ter hoogte van de Wapper
  • Gent, woensdag 2 augustus op de Korenmarkt aan het einde van de Veldstraat
  • Leuven, vrijdag 4 augustus op het kruispunt van de Diestsestraat en de Vaartstraat
  • Blankenberge, woensdag 9 augustus op de zeedijk aan het einde van de Kerkstraat
  • Genk, donderdag 10 augustus op het Stadsplein, vlakbij de KBC

FAQ-Constitution-NL.pdf

PDF - 998 Kb

Herziening-Revision.pdf

PDF - 499 Kb

Ipsos_Gaia_Dieren-In-Grondwet_Report_V1.0.pdf

PDF - 1.3 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be