Proces tegen Puppy House (Boechout) wegens georganiseerde, illegale hondenhandel

Morgen, vrijdag 23 juni om 9u00, correctionele rechtbank van eerste aanleg, Kamer AC8, Bolivarplaats 20, 2000 Antwerpen

Morgen, vrijdag  23 juni om 9u00 vindt voor de Antwerpse correctionele rechtbank het proces plaats tegen de uitbaters van Puppy House, het vroegere "Dierenplezier", een beruchte hondenhandelszaak uit Boechout.

Illegale invoer, oplichting, rabiës

GAIA bracht de bal aan het rollen door eerst bij de Antwerpse Procureur des Konings strafklacht neer te leggen en vervolgens bij onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen de uitbaters Mathieu Clerckx en zijn echtgenote Louisa Thees. Beiden worden nu vervolgd o.a. wegens het illegaal invoeren en te vroeg verhandelen van 382 te jonge en niet tegen rabiës (hondsdolheid) gevaccineerde pups uit Oost-Europa, wegens oplichting van consumenten, wegens het verhandelen van puppy's die nog in quarantaine moesten zitten, wegens het niet bijhouden van het register van dierenartsbezoeken, enz. Pups mogen in ons land pas verhandeld worden vanaf de leeftijd van 15 weken. Dat is een noodzakelijke maatregel tegen de insleep van het voor de mens dodelijke en ongeneeslijke rabiësvirus (hondsdolheid) hier in België.

Tien burgerlijke partijen

De feiten waarvoor de beklaagden vervolgd worden, dateren van de periode van 1 januari 2014 tot 7 juni 2015. Het was de Raadkamer die, na de klacht van GAIA bij de onderzoeksrechter, het echtpaar Clerckx-Thees op 20 december 2016 doorverwees naar de correctionele rechtbank. GAIA stelde zich burgerlijke partij samen met negen gedupeerde particulieren, die bij Puppy House een doodzieke pup kochten.

Parket vordert verbeurdverklaring

Het parket vordert de verbeurdverklaring voor een bedrag van 286.500 euro (750 euro x 382).Bovendien vordert de Antwerpse procureur des Konings Marc Vercauteren, dat de uitbaters niet meer met dieren in contact mogen komen en dus geen handel in dieren meer mogen drijven, op straffe van een dwangsom van 150 EUR per overtreding. GAIA vraagt een morele schadevergoeding van 1 euro per illegaal getransporteerde en verhandelde puppy.  

Raad van State geeft GAIA gelijk: FAVV veroordeeld - ook Clerckx krijgt ongelijk

Van de Raad van State kreeg GAIA alvast gelijk in een zaak van openbaarheid van bestuur die GAIA aanspande tegen het FAVV. Het Federaal Voedselveiligheidsagentschap weigerde GAIA een aantal proces-verbalen en inspectieverslagen van FAVV-inspecteurs over te maken die de import van puppy’s, jonger dan 8 weken en al dan niet correct gevaccineerd tegen hondsdolheid betreffen. In deze zaak verzette Mathieu Clerckx zich tegen het verzoek van GAIA. Ook hij kreeg ongelijk. De Raad van State oordeelt nu in een arrest van 15 juni jl. dat het FAVV het verzoek van GAIA moet inwilligen en veroordeelt het Voedselveiligheidsagentschap tot de rechtsplegingsvergoeding van 700 euro en 200 euro rolkosten. 

Proces is primeur

Het proces tegen de uitbaters van Puppy House is het eerste in zijn soort: nooit eerder werden hondenhandelaars in ons land vervolgd wegens de oplichting van particulieren door hen zieke en te jonge puppy’s illegaal te verkopen. De dieren werden ingevoerd uit een verzamelcentrum in een uithoek van Tsjechië, opgericht door één van de beklaagden, Louisa Thees, de echtgenote van Mathieu Clerckx. Ook nu nog bezit Louisa Thees 80 % van de aandelen van het verzamelcentrum in kwestie.

 - Einde bericht -

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be