Provincie Antwerpen weigert uitbreiding nertsenfokkerij Ravels

GAIA verwelkomt beslissing naar aanleiding van 24ste verjaardag dierenrechtenorganisatie

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft de aanvraag voor een milieuvergunning tot het uitbreiden van de nertsfokkerij in Ravels met 18.778 nertsen tot 38.032 pelsdieren geweigerd. De exploitant van de nertskwekerij vroeg een vergunning aan voor 3291 extra moederdieren en 15487 bijkomende jongen.

De dierenrechtenorganisatie GAIA, die een bezwaarschrift tegen de gevraagde uitbreiding had ingediend, reageert tevreden. “Goed dat de deputatie oren heeft gehad naar de argumentatie van de diverse  indieners van bezwaren, die wezen op allerlei hinder en omgevingsoverlast, om nog te zwijgen van het dierenleed”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “ Bovendien is dit een gewaardeerd verjaardagscadeautje”, voegt Michel Vandenbosch eraan toe: "Vrijdag, 10 juni, bestaat GAIA immers 24 jaar."

Vlaamse regering, verbied de pelsdierhouderij, minister Weyts, neem het initiatief!

GAIA grijpt de weigering van de uitbreiding aan om bij Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan te dringen op een concreet wetgevend initiatief dat de pelsdierhouderij voor de productie van bont verbiedt. Eind oktober vorig jaar stelde de CD&V,  coalitiepartner van N-VA in de Vlaamse regering, voor om het kweken van pelsdieren voor bont tegen 2017 te verbieden op voorwaarde dat de 17 nertshouders flankerende maatregelen krijgen. “Daar is GAIA niet perse tegen gekant”, verduidelijkt Michel Vandenbosch, ”zolang zo’n compensatie redelijk en fair is.” Bijna 9 Vlamingen op 10 staan achter een verbod op de pelsdierhouderij, blijkt uit een opiniepeiling van IPSOS uit 2015. In Vlaanderen is geen maatschappelijk draagvlak voor het kweken van pelsdieren in kooien van amper enkele schoendozen groot, om ze te doden (nertsen worden vergast voor hun pels) voor bont. Het is nu aan de Vlaamse regering om een verbod in te voeren. Wallonië heeft het kweken van pelsdieren voor bont begin vorig jaar verboden en ook de Brusselse regering besliste het fokken van pelsdieren voor bont te verbieden. In Nederland, dat 9 keer meer nertskwekerijen telt dan Vlaanderen, moet de laatste nertskwekerij er wettelijk verplicht mee ophouden tegen 2024.

Besluit-van-de-deputatie.pdf

PDF - 212 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be